Groepstherapie

Groepstherapie

Veel behandelingen die individueel gegeven worden, kunnen ook in een groep plaatsvinden. Wanneer mensen het advies krijgen voor een groepsbehandeling schrikken zij hier vaak voor terug. Met onbekenden over je problemen praten, open zijn over dingen die je moeilijk vindt, het idee lang te moeten luisteren naar verhalen van anderen, wéér degene zijn die luistert, en nog veel meer bezwaren …

Voordelen van groepstherapie

Groepstherapie blijkt echter een hele effectieve manier van therapie. In een groep:

  • vind je herkenning 
  • ontmoet je mensen met dezelfde problemen die echt begrijpen waar je het over hebt
  • vind je voorbeelden van hoe mensen anders met problemen omgaan

Dit wordt door mensen die een groepstherapie volgen als heel fijn ervaren. Het geeft weer hoop voor de toekomst.

Groepstherapie, hoe het werkt

In een groep zitten meestal 8 a 12 deelnemers. De groep wordt begeleid door 1 a 2 therapeuten, afhankelijk van de grootte van de groep. Groepstherapieën zijn er in verschillende vormen:

Gestructureerde groepen

Er zijn gestructureerde groepen, waarin volgens een vast draaiboek onderwerpen aan de orde komen en vaardigheden worden aangeleerd. De duur hiervan is meestal maximaal 10 sessies.

Groepspsychotherapie

Daarnaast zijn er groepen waarbij de focus meer ligt op inzicht krijgen in je patronen. Dit wordt meestal groepspsychotherapie genoemd. Groeps-psychotherapie neemt doorgaans  18 tot 20 sessies in beslag.

* Lees ook over cognitieve gedragstherapie

Wanneer is groepstherapie geschikt?

Groepstherapie kan bij Mentaal Beter gegeven worden bij onder andere de volgende problematiek:

Soms kan een groepstherapie een aanvullende behandeling zijn op gesprekken, soms kan alleen groeps (psycho)therapie worden gevolgd. De afspraak om een groep te gaan volgen wordt altijd samen met de behandelaar en de cliënt gemaakt, zo mogelijk bij het bespreken van het behandeladvies, zo nodig bij een tussenevaluatie van een individuele behandeling. Aan het einde van een behandeling volgt altijd een evaluatie. Daarin wordt besproken wat de groep heeft opgeleverd, waar nog knelpunten liggen en waar verdere groeimogelijkheden zijn en hoe die benut kunnen worden.

Welke therapieën worden in groepsverband gegeven?

Voor verschillende problematieken biedt Mentaal Beter naast individuele therapie ook groepstherapie. Hieronder staat een overzicht:

Meer weten over de behandelmogelijkheden? Bel voor een afspraak met Mentaal Beter.

Als je nog niet in behandeling bent bij Mentaal Beter dan kun je je, met een verwijzing van de huisarts, bij een vestiging bij jou in de buurt aanmelden.

Online Aanmelden Volwassenen
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken