Winterdepressie

Depressief in de herfst en winter?

Veel mensen hebben last van winterblues of winterdip. Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie, waarbij vooral moeheid een rol speelt en niet zo zeer de depressieve stemming.

We spreken van een winterdepressie als u onderstaande symptomen heeft (en dit uw functioneren beïnvloedt) als de dagen korter en donkerder worden.

Symptomen van winterdepressie

  • toenemende vermoeidheid
  • overmatige behoefte aan slaap
  • concentratieproblemen
  • eetlust neemt toe (en daarmee toename in gewicht)
  • (te) weinig energie om de dagelijkse dingen te doen
  • geen zin in leuke activiteiten en sociale contacten
  • (ernstig) sombere gedachten en gevoelens

In het voorjaar, als de dagen weer langer worden, verdwijnen de symptomen van de winterdepressie.

Wist je dat een burn-out veel overeenkomsten heeft met een (winter)depressie? Doe hier de burn-out test om te achterhalen of je wellicht te maken hebt met een burn-out.


Winterdepressie aanpakken met lichttherapie

Lichttherapie is door de jaren heen een zeer effectieve behandelvorm voor een winterdepressie gebleken.  De symptomen van een winterdepressie worden voor een groot deel veroorzaakt door een verstoring van de biologische klok. Melatonine speelt hier een rol in: 's avonds maakt het lichaam dit slaaphormoon aan.

Door te weinig daglicht maakt het lichaam in de winter langer melatonine aan dan in de zomer.  Dit veroorzaakt de moeheid en de slaperigheid. Door toediening van een zekere hoeveelheid daglicht wordt voorkomen dat uw biologische klok ontregeld raakt.

Daglichtlamp

Daglichtlampen kunt u tegenwoordig zelf aanschaffen, let wel op de kwaliteit van de lamp. Ongeveer 60% van de mensen met een winterdepressie heeft baat bij lichttherapie. Belangrijk is dat u gedisciplineerd met de therapie omgaat en het schema, de tijdsduur van de lichttoediening, nauwkeurig opvolgt.

Cognitieve gedragstherapie

Onderzoek heeft uitgewezen dat de combinatie van lichttherapie én gedragstherapie terugval voorkomt. Cognitieve gedragstherapie is gebaseerd op het verband tussen gevoel, gedrag en gedachten. Bij een depressie nemen irreële (negatieve) gedachten de overhand en beïnvloeden het gedrag, zo ook bij een winterdepressie.

Met een winterdepressie is iemand inactiever, trekt zich meer terug, blijft langer in bed. Cognitieve therapie kan hierin veel betekenen. Door de negatieve gedachten te veranderen en het depressieve gedrag aan te pakken.

Internettherapie met Kleur je Leven

Lichttherapie in combinatie met internettherapie betekent dat u thuis veel zelf kunt doen. U zit immers ook thuis achter de therapielamp. Online depressie therapie geeft u flexibiliteit en controle over (de vorderingen van) uw behandeling.
Online Aanmelden Volwassenen
Symptomen van winterdepressie
Online test winterdepressie
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken