Eetstoornissen bij volwassenen

Wat is een eetstoornis?

Sommige mensen zijn dagelijks bezig met hun gewicht, hun uiterlijk en hun eetpatroon. Zij vinden zichzelf te dik en mogen van zichzelf (bijna) niet eten. Als ze dat wel doen, worden ze angstig en onrustig en moeten ze dit compenseren door bijvoorbeeld veel te bewegen, over te geven of nog strenger te vasten. Daarnaast zijn er er mensen die een gebrek aan interesse hebben in eten of vermijden voedsel, vanwege de structuur. Als zij hierdoor ook belemmerd worden in hun dagelijks functioneren, bijvoorbeeld op hun werk, opleiding en thuis, kan er sprake zijn van een eetstoornis.

Er bestaan verschillende eetstoornissen:

  • Anorexia
  • Boulimia
  • Eetbuistoornis (binge-eating)
  • Ruminatiestoornis
  • Pica
  • Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis
  • Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis

Oorzaken

Met de huidige kennis gaat men ervan uit dat er niet één oorzaak is, maar dat eetstoornissen ontstaan als gevolg van een samenspel van factoren. Bij een eetstoornis leidt dit vaak gedurende de puberteit en de adolescentie tot problemen, die vervolgens lang kunnen voortbestaan.

Kenmerken

Mensen met een eetstoornis worden belemmerd in hun dagelijks functioneren omdat ze continu bezig zijn met eten. De kenmerken van de eetstoornissen verschillen. Sommige mensen met een eetstoornis zijn alleen maar gericht op afvallen en gebruiken allerlei middelen om dit te bereiken, andere overeten zich juist tijdens een eetbui. 

Gevolgen

Eetstoornissen hebben ernstige gevolgen. Voedsel is de belangrijke brandstof voor ons lichaam. Door een tekort aan voedingsstoffen kunnen er allerlei lichamelijke, emotionele en psychische klachten ontstaan. Daarnaast zorgt het obsessief bezig zijn met eten voor concentratieproblemen. Doordat allerlei voedsel als “verboden” wordt ervaren is met anderen eten niet leuk meer. Dit leidt vaak tot sociale isolatie.

Diagnose en behandeling

Mensen met een eetstoornis weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Vaak doen ze dat pas als anderen zich erg zorgen gaan maken, of als ze echt merken vast te lopen in hun dagelijks functioneren. Een behandeling kan alleen plaatsvinden als dat ook medisch gezien verantwoord is. Dit betekent dat het gewicht hoger dient te zijn dan een BMI van 17. Ook worden de huisarts en een diëtiste betrokken bij de behandeling.

Bel mij voor een afspraak
Online test eetstoornis
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken