Depressie bij volwassenen

Wat is een depressie?

Iedereen herkent wel eens tijden dat je niet lekker in je vel zit, je moe bent en last hebt van sombere gevoelens. Het is dan moeilijk om de normale dingen te doen. Het gevoel van een dip overheerst. Vaak zijn deze symptomen van korte duur. Bij een depressie spreken we niet meer van een dip, maar houden deze klachten aan en worden ze zwaarder. Therapie is dan een verstandige keuze om eerder van deze klachten af te komen en verergering te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen ooit met een depressieve stoornis te maken krijgt.

Wat zijn de kenmerken van een depressie?

Er zijn verschillende depressie symptomen, zowel in de vorm van lichamelijke klachten als geestelijke klachten. Er wordt pas gesproken van een depressie als ten minste 5 van onderstaande kenmerken langer dan twee weken aanhouden. Het gaat dan onder andere om:

 • een aanhoudende sombere stemming 
 • een duidelijk vermindering van interesse en plezier hebben in allerlei (dagelijkse) activiteiten
 • vermoeidheid, weinig energie en lusteloosheid
 • een verstoord slaappatroon: slecht of juist heel veel slapen
 • geen trek hebben in eten of juist heel veel snoepen
 • het liefst in bed blijven liggen en overal tegenop zien
 • onredelijk geprikkeld reageren
 • concentratieproblemen
 • terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfmoord

Het hebben van symptomen van een depressie betekent niet automatisch dat er sprake is van een depressie. Veel van deze symptomen kunnen ook voorkomen bij bijvoorbeeld een burn-out. Herken je veel van de symptomen, dan kun je contact opnemen met een psycholoog of de huisarts. 

Oorzaken van een depressie

Veel verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij een depressie. Dit verschilt per persoon. Depressieve gevoelens kunnen opgewekt worden als je al lange tijd op je tenen loopt, in rouw of angstig bent, of burn-out klachten hebt maar toch doorgaat omdat je hoopt dat het dan beter zal gaan. Daarnaast kunnen de volgende zaken en psychische factoren ook een grote rol spelen:

 • erfelijkheid: depressie komt voor in de familie
 • het innemen van bepaalde medicatie
 • alcohol en drugsgebruik 
 • langdurige overbelasting: te lang doorgaan over de grenzen van je draagkracht
 • verandering in de leefsituatie of gezondheid 
 • eenzaamheid, uitzichtloze leefsituatie in combinatie met nare gebeurtenissen in het leven
 • heftige hormoonschommelingen in combinatie met grote veranderingen, zoals de geboorte van een kind, kan leiden tot een post natale depressie
 • een slecht voedings- en eetpatroon: eenzijdig met weinig vitaminen in combinatie met weinig bewegen
 • vermindering of verstoring van hersenactiviteit bij ouderen: op oudere leeftijd verandert de hersenactiviteit rond de frontale gebieden in het brein, welke verantwoordelijk zijn voor het plannen en beheersen van gedachten.
Vanaf een jongvolwassen leeftijd kunnen tevens psychosociale factoren tot een depressie leiden. Je kunt dan denken aan negatieve gevoelens over vrienden, werk, de toekomst of rouwen om een overledene. Weinig sociaal contact met anderen kan het depressieve gevoel versterken.

Kenmerken depressie: niet meer genieten, altijd moe en somber, geen zin meer in het leven...

Gevolgen van een depressie

Een sombere stemming en negatieve gedachten zijn zeer kenmerkend voor een depressieve stoornis. Gebeurtenissen uit de krant bijvoorbeeld, die normaal gesproken gerelativeerd worden, krijgen een zware, soms onredelijk zorgelijke, betekenis. Veel gebeurtenissen worden op zichzelf betrokken en in veel gevallen denkt iemand met een depressie negatief over zichzelf of over zijn mogelijkheden. Dit kan direct effect hebben op werkprestaties. De gevolgen van een depressie zijn groter naarmate de stoornis langer duurt en de klachten in ernst toenemen. Het is van groot belang er snel bij te zijn om de neerwaartse spiraal tijdig te doorbreken.

Soorten depressies

Naast de depressieve stoornis zijn er ook ander soorten depressies, waaronder de persisterende depressieve stoornis (ook wel dysthymie of chronische depressie genoemd) en de seizoensgebonden depressie (zoals winterdepressie).

Behandeling depressie

Herken je een depressie al in een vroeg stadium? Bespreek jouw depressieve klachten dan met jouw huisarts. Deze kan jou doorverwijzen naar de professionele hulp die je nodig hebt. Tijdens een behandeling leer je omgaan met depressie door middel van verschillende therapievormen, zoals cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie. Meer informatie over depressie behandeling vind je hier.

Lees ook:

Online Aanmelden Volwassenen
Online test depressie
Online behandelmogelijkheid? Kies voor de Digitale Praktijk!
Interview met Alex over zijn depressie


interview over depressie - depressieve gevoelensIk twijfelde aan mezelf als vader en als werkgever. Het putte me uit en ik was continu moe.

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken