Depressie bij volwassenen. 1 op de 6 mensen krijgt ooit met depressie te maken.

Depressie

Wat is een depressie?

Iedereen herkent wel eens tijden dat men zich moe voelt en snel moet huilen. Het is dan moeilijk om de normale dingen te doen. Het gevoel van een dip overheerst. Vaak zijn deze symptomen van korte duur. Bij een depressie spreken we niet meer van een dip, maar houden deze klachten aan en worden ze zwaarder. Therapie is dan een verstandige keuze om eerder van deze klachten af te komen en verergering te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen ooit met een depressieve stoornis te maken krijgt.

Wat zijn de kenmerken van een depressie?

Er wordt gesproken van een depressie als de klachten langer dan twee weken aanhouden. Het gaat dan onder andere om:

  • een aanhoudende sombere stemming 
  • een duidelijk verminderde interesse en plezier hebben in allerlei (dagelijkse) activiteiten
  • sterke vermoeidheid en weinig energie hebben
Meer over de kenmerken van depressie lees je hier.

Lees ook:

Oorzaken

Veel verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij een depressie. Dit kan per persoon verschillen. Als je al lange tijd op je tenen loopt, over grenzen heengaat, in rouw of angstig bent, of burn-out klachten hebt maar toch doorgaat omdat je hoopt dat het dan beter zal gaan.

Gevolgen

Een depressie kan voor volwassenen verschillende gevolgen hebben. Veel voorkomende problemen zijn:

  • gebrek aan concentratie
  • slechter slapen
  • minder plezier in het leven beleven

Behandeling en diagnostiek

Niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming is een psychische aandoening. Een psycholoog kan vaststellen door middel van diagnostisch onderzoek of iemand daadwerkelijk een depressie heeft en hier een behandeling voor aanbieden. Binnen Mentaal Beter worden behandelingen aangeboden op basis van cognitieve gedragstherapie (CGT) en interpersoonlijke therapie (IPT) soms in combinatie met anti-depressiva

Bel mij voor een afspraak
Online test depressie
Interview met Alex over zijn depressie


interview over depressie - depressieve gevoelensIk twijfelde aan mezelf als vader en als werkgever. Het putte me uit en ik was continue moe.

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken