Angststoornis

Wat is een angststoornis?

Angst is een emotie. Het maakt ons attent op gevaarlijke situaties. Als iemand een groot gedeelte van de dag angstig is, of als angst geregeld komt opzetten in ongevaarlijke situaties, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Ook komt het voor dat iemand angst heeft voor een speciale situatie zoals:

  • angst voor de lift
  • pleinvrees (spanning in grote open ruimtes of plaatsen met veel mensen)

Ook komen er bij deze angststoornissen paniekaanvallen voor, deze worden gekenmerkt door:

  • hoge ademhaling, snel ademen ook wel hyperventileren genoemd
  • hoge hartslag
  • druk in het hoofd
  • zweten 
  • gevoel van paniek
  • gevoel te willen vluchten
  • duizelig/draaierig

Het kan zijn dat je meer last hebt van dwanggedachten of dwangmatig handelen, dan kan er gesproken worden van:

Kenmerken

Er zijn verschillende soorten angststoornissen en fobieën. Wat alle angststoornissen gemeenschappelijk hebben is dat de angst een te grote invloed heeft. Mensen met angstklachten willen de situatie die angst oproept het liefst vermijden. Ze zijn daar veel mee bezig. De angst geeft een zo ernstig gevoel van lijden dat het moeilijk uit te houden is. De angstklachten kunnen in grote mate het beroepsmatig functioneren (of studie) en relaties met anderen beïnvloeden.

Oorzaken

Bij de ontwikkeling van angststoornissen is sprake van een combinatie van zowel biologische, sociale als psychische factoren. Ook erfelijkheid en opvoeding kunnen een rol spelen. Een angststoornis kan ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven, maar ook persoonlijke eigenschappen beïnvloeden de kans op het ontwikkelen van een angststoornis of fobie. Meer over de oorzaken van een angststoornis.

Gevolgen

Gebleken is dat mensen met een angststoornis een slechtere kwaliteit van leven ervaren dan mensen zonder angstklachten. Ze ervaren gezondheidsklachten en beperkingen op diverse gebieden in hun leven, zoals in studie, werk, relatie en gezin. Daarnaast zijn er diverse gevolgen van angststoornissen.

Diagnose en behandeling

Om een angststoornis te diagnosticeren vindt er een intake plaats waarin gekeken wordt of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Angststoornissen zijn goed te behandelen met behulp van cognitieve gedragstherapie. In bepaalde gevallen wordt er ook behandeld met medicijnen. Ongeveer twee derde van de mensen met een angststoornis heeft baat bij een behandeling met cognitieve gedragstherapie.

Angststoornis test
Online Aanmelden Volwassenen
Online behandelmogelijkheid? Kies voor de Digitale Praktijk

Interview met Pablo over zijn sociale fobie

"Ik heb het altijd lastig gevonden om voor mezelf op te komen en wist in contact met anderen niet snel wat ik moest zeggen."

Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken