ADHD en ADD bij volwassenen

Wat is ADHD/ADD

ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis en staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD komt voor bij jongeren en volwassenen en wordt gezien in verschillende vormen. De meest bekende vorm is ADHD, hierbij hebben mensen last van zowel concentratieklachten en overactiviteit. Bij het subtype ADD staan vooral de aandachtsproblemen op de voorgrond. Lees hier meer over ADD bij volwassenen. Bij het overwegend hyperactieve/impulsieve beeld is er vooral sprake van impulsiviteit en onrust. Bij volwassenen en jongeren die niet volledig voldoen aan bovenstaande diagnose, maar wel dermate last hebben van beperkingen in hun functioneren, spreekt men van een ongespecificeerde aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitstoornis.

Kenmerken

Mensen met ADHD hebben meestal vanaf hun jeugd:

  • concentratieproblemen en onrust in hun hoofd
  • snel afgeleid zijn door prikkels van buitenaf, eigen gedachten of ideeën
  • moeite met organiseren en plannen

De kenmerken van ADHD herkennen

Oorzaken

Genen spelen een belangrijke factor bij ADHD. Een van de belangrijkste oorzaken voor het hebben van ADHD is dan ook erfelijkheid. Als een van de ouders ADHD heeft, komt het vaak voor dat in de familie of het gezin ook ADHD voorkomt. 
Meer over de mogelijke oorzaken van ADHD.

Gevolgen

ADHD kan veel gevolgen hebben op studie, werk, relatie en binnen het gezin. Door de onrust en problemen met concentratie en planning lukt het mensen met ADHD minder goed om te functioneren binnen de structuur van school of bij bepaalde werkzaamheden. Hierdoor kan ADHD van grote invloed zijn op het functioneren.
Meer over de gevolgen van ADHD.

Diagnose en behandeling

Om de diagnose te kunnen stellen is onderzoek noodzakelijk waarbij ook een partner, ouder of familielid wordt betrokken. Behandeling bestaat uit onder andere het krijgen van inzicht, medicatie, coaching, medicatie en psychotherapie.

Meer over de diagnose en behandeling van ADHD.

Online Aanmelden Volwassenen
Online test ADHD
Wat is ADHD Mentaal Beter
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie