ADHD of ADD bij volwassenen

ADHD

Wat is ADHD/ADD

ADHD is de afkorting van Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD komt voor bij jongeren en volwassenen. ADHD kent verschillende vormen. De meest bekende is ADHD. Naast ADHD bestaat er ook ADD. Bij ADD worden dezelfde kenmerken geconstateerd als bij ADHD, maar zonder de hyperactiviteit (ook wel: overactiviteit). Lees hier meer over ADD bij volwassenen.

Kenmerken

Mensen met ADHD hebben zo lang ze weten al last van:

  • concentratieproblemen en onrust in hun hoofd
  • snel afgeleid zijn door prikkels van buitenaf, eigen gedachten of ideeën
  • moeite met organiseren en plannen
De kenmerken van ADHD herkennenOorzaken

Genen spelen een belangrijke factor bij ADHD. Een van de belangrijkste oorzaken voor het hebben van ADHD is dan ook erfelijkheid. Als een van de ouders ADHD heeft komt het vaak voor dat in de familie of het gezin ook ADHD voorkomt. 
Meer over de mogelijke oorzaken van ADHD.

Gevolgen

ADHD kan veel gevolgen hebben op studie, werk, relatie en binnen het gezin. Door de onrust en problemen met concentratie en planning lukt het mensen met ADHD minder goed om te functioneren binnen de structuur van school of bij bepaalde werkzaamheden. Hierdoor kan ADHD van grote invloed zijn op het functioneren.
Meer over de gevolgen van ADHD.

Diagnose en behandeling

Om de diagnose te kunnen stellen is onderzoek noodzakelijk waarbij ook een partner, ouder of familielid wordt betrokken. Behandeling bestaat uit onder andere: het krijgen van inzicht, medicatie en coaching.
Meer over de diagnose en behandeling van ADHD.

Bel mij voor een afspraak
Online test ADHD
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie