E-health (internettherapie) vanaf 16 jaar

Bij Mentaal Beter vinden we het belangrijk dat cliënten een groot deel van de behandeling zelf doen. Dit houdt in dat zij als expert gezien worden op het gebied van hun klachten en daarom zoveel mogelijk zelf de doelen opstellen van de behandeling. Ook stimuleren wij cliënten om zelf actief aan de slag te gaan met de behandeling door te lezen, het maken van huiswerkopdrachten en te oefenen in het dagelijks leven.

Naast de reguliere behandelingen, waarbij er persoonlijk contact is tussen de cliënt en de behandelaar biedt Mentaal Beter, in overleg met de cliënt, ook e-health aan. E-health is zorgverlening via internet en geschikt voor allerlei soorten klachten. E-health wordt binnen de ggz ook wel “online therapie” of “internettherapie” genoemd. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor e-health, het biedt onder andere online programma’s, games, applicaties en virtual reality aan. Bij veel programma’s kun je zelfstandig aan de slag maar zijn er ook behandelprogramma’s waar je samen met de behandelaar aan werkt. 

Online behandeling en persoonlijke gesprekken

Omdat we zien dat de effecten van e-health het grootst zijn wanneer deze in combinatie met persoonlijk contact wordt aangeboden, zetten we bij Mentaal Beter altijd een combinatie in van zowel e-health als persoonlijke gesprekken. Dit wordt ook wel “blended therapie” genoemd.

E-health behandelprogramma’s

Bij Mentaal Beter kunnen cliënten gebruik maken van meerdere online behandelprogramma’s:

Niet alle behandelprogramma zijn geschikt voor iedere leeftijdsgroep. Zo zijn de programma’s Kleur je Leven en Fearfighter eigenlijk ontwikkeld voor volwassenen. Wij adviseren daarom dat deze therapie vanaf een leeftijd van 16 jaar wordt ingezet. Voor de meeste cliënten onder de 16 jaar zal het nog erg moeilijk zijn, maar als jongere cliënten toch graag deze therapie willen volgen kan dit altijd besproken worden met de behandelaar.

KickAss is een serious game speciaal gericht op jongeren met autisme waarbij zij op een speelse en uitdagende wijze dagelijks terugkerende vraagstukken oplossen. Mensen met autisme ervaren dagelijks vraagstukken over hoe ze zouden moeten reageren in bepaalde sociale situaties. KickAss biedt ze inzicht in bepaalde reacties en biedt ook alternatieven zodat ze nieuw gedrag kunnen oefenen via de game.

De online behandelingen bevinden zich in een online privé omgeving. Filmfragmenten worden afgewisseld met opdrachten, educatie en animaties. Cliënten kunnen zelfstandig aan de slag om klachten aan te pakken.

E-health communicatie

Mentaal Beter gebruikt diverse soorten informatie- en communicatietechnologieën (ICT) ter ondersteuning van de behandeling bij Mentaal Beter. Hierbij kan gedacht worden aan:
  • digitale vragenlijsten zoals de ROM begin- eindmeting
  • het digitale cliënten portaal: e-mental health platform (EMHP) 
  • e-mail 
  • beeldbellen (zoals Microsoft Lyncc)

Online Aanmelden Kind & Jeugd
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken
Folder Kleur je Leven
Folder FearFighter