Farmacotherapie (behandeling met medicijnen)

Farmacotherapie is een behandeling met medicijnen die soms wordt ingezet bij psychologische behandelingen. Soms geven je psychische klachten zoveel problemen dat medicijnen eerst nodig zijn voordat de psychologische behandeling effect kan hebben.

Meestal worden zowel de medicatie als de psychotherapie tegelijkertijd gestart. De ene vorm van behandeling versterkt de werking van de andere.

Klachten waarbij medicatie (soms) wordt ingezet:

Hoe werken medicijnen?

Je hersenen hebben bepaalde stofjes nodig om goed te kunnen blijven werken. Als daarin een storing optreedt, kan dat grote gevolgen hebben, ook op psychologisch gebied. De juiste medicijnen kunnen verstoringen verhelpen. De klachten verminderen dan aanzienlijk. Medicatie voorschrijven gebeurt heel zorgvuldig en er wordt gekeken naar:
  • het juiste middel
  • de juiste dosis
  • het effect
  • de bijwerkingen
  • hoe lang de medicijnen nodig zijn

Wie schrijft medicijnen voor?

Alleen een psychiater is normaal gesproken bevoegd om medicijnen voor te schrijven. Als de verwijzer of een behandelaar denkt aan ondersteuning met medicatie dan wordt de psychiater in consult gevraagd.

Allereerst vindt een medicatie intake plaats. In dit gesprek worden nog eens goed naar de klachten gekeken, ok naar eventuele lichamelijke klachten. Soms is aanvullend laboratoriumonderzoek nodig. Daarna wordt de medicatie ingesteld. De duur van deze behandeling hangt af van de (ernst van) je klachten en het soort medicatie.

Lees ook: 'wat doet een psychiater?'