Eetstoornis bij jongeren

Wat is een eetstoornis?

Veel jongeren maken zich zorgen over hun uiterlijk en hun gewicht en besluiten om een dieet te gaan volgen. Meestal doen ze dat een tijdje en stoppen daar ook weer mee. Sommige jongeren gaan verder. Zij zijn dagelijks bezig met hun gewicht, hun uiterlijk en hun eetpatroon. Zij vinden zichzelf te dik en mogen van zichzelf (bijna) niet eten. Als ze dat wel doen, worden ze angstig en onrustig en moeten ze veel bewegen, overgeven of nog strenger lijnen. Het eten en niet-eten beheerst hun leven. Er kan dan sprake zijn van een eetstoornis.

Er bestaan verschillende eetstoornissen:
  • Anorexia Nervosa
  • Boulimia Nervosa 
  • Eetbuistoornis
  • Pica
  • Ruminatiestoornis
  • Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis
  • Andere gespecificeerde voedings- eetstoornis

Oorzaken

Met de huidige kennis gaat men ervan uit dat er niet één oorzaak is, maar dat eetstoornissen ontstaan als gevolg van een heleboel verschillende factoren. Eetstoornissen ontstaan vaak in de puberteit en kunnen, zonder behandeling, lang voortbestaan. Welke oorzaken herkent u?

Kenmerken

Jongeren met een eetstoornis hebben veel last van hun eetstoornis in hun dagelijks leven omdat ze continu bezig zijn met eten. De kenmerken van eetstoornissen verschillen. Sommige jongeren met een eetstoornis zijn alleen maar gericht op afvallen en gebruiken allerlei middelen om dit te bereiken, andere overeten zich juist tijdens een eetbui.

Gevolgen

Eetstoornissen hebben ernstige gevolgen. Voedsel is de belangrijke brandstof voor ons lichaam. Door een tekort aan voedingsstoffen kunnen er allerlei lichamelijke, emotionele en psychische klachten ontstaan. Daarnaast zorgt het obsessief bezig zijn met eten voor concentratieproblemen, er is geen ruimte meer in het hoofd voor andere dingen of mensen. Doordat allerlei voedsel als “verboden” wordt ervaren is met anderen eten niet leuk meer. Dit leidt vaak tot eenzaamheid.

Diagnose & Behandeling

Jongeren met een eetstoornis weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar zijn niet snel geneigd om hulp te zoeken. Vaak doen ze dat pas als bijvoorbeeld hun ouders zich erg zorgen gaan maken, of als ze echt merken vast te lopen in hun dagelijks functioneren. Na aanmelding en diagnose van een eetstoornis kan een passende behandeling geboden worden. De huisarts, de kinderarts en een diëtist worden vaak betrokken bij de behandeling. 

Lees ook: Wanneer naar de kinderpsycholoog?

Online Aanmelden Kind & Jeugd
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken