Depressie bij kind en jeugd. Depressieve klachten kunnen zich uiten in onzekerheid en negatief denken.

Depressie

Depressie bij kinderen: uw kind heeft minder interesse en plezier, is moe en heeft weinig energie, blijft het liefst in bed liggen en ziet overal tegenop.
Wat is een depressie?

Iedereen voelt zich wel eens somber. Als de somberheid echter hevig is en langer dan enkele dagen duurt, dan kan er sprake zijn van een depressie. Door een depressie kijkt uw kind als het ware door een zwarte bril en ziet veel dingen negatief. Vaak voelt hij/zij zich onzeker en denkt negatief over zichzelf. Niet ieder kind dat zich wel eens somber voelt, heeft een depressie. Een psycholoog kan vaststellen of uw kind daadwerkelijk een depressie heeft.


Mogelijke oorzaken van depressie

Een depressie heeft meestal meerdere oorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een groter risico lopen op het krijgen van depressie door bepaalde specifieke factoren. Deze zijn te verdelen in factoren bij het kind zelf en omgevingsfactoren zoals problemen met de hechting, wijze van opvoeding of genetische invloeden.

De opvoeding en het contact met de ouders is van grote invloed op een kind met een depressie.

Depressie symptomen bij een kind

  • uw kind heeft minder interesse of plezier in dingen die hij/zij eerder wel met plezier deed
  • uw kind is moe en heeft weinig energie
  • uw kind blijft het liefst in bed liggen en ziet overal tegenop

>> kenmerken van een depressie bij kinderen

De gevolgen van een depressie voor uw kind

Vaak hebben kinderen met een depressie last van concentratieproblemen. Hierdoor kunnen de resultaten op school tegenvallen en gaan zij met minder plezier naar school. Een depressie kan ervoor zorgen dat kinderen pessimistisch kunnen zijn en dingen in het leven negatief zien. De omgeving heeft vaak moeite om zich aan te passen aan kinderen met een depressie. Meestal wordt negatief op het kind gereageerd. Hierdoor krijgt het kind een negatief zelfbeeld en dus minder zelfvertrouwen.

>> gevolgen van een depressie voor een kind

Diagnose en behandeling 

Om de diagnose depressie te kunnen stellen is een volledig beeld nodig van uw kind. De eerste stap is een intakegesprek met uw kind en u als ouder(s). U wordt afzonderlijk gevraagd naar het gedrag van uw kind. Ook betrokkenheid van de leraar is gewenst. Vervolgens worden vragenlijsten afgenomen in de aanloop naar een diagnose depressie. Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Bepaalde behandelingen gaan in op de gedachten en gevoelens van uw kind. Tevens wordt een plan opgezet om het gedrag constructief te verbeteren. De diagnose zal uitwijzen voor welke behandelingen uw kind in aanmerking komt.

>> De diagnose en behandeling van een depressie
>> Wat doet een kinder- en jeugdpsycholoog?

Bel mij voor een afspraak
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken