Groepstherapie bij angststoornissen

"Fijn om te weten dat ik niet de enige ben"

"Ik weet nu dat ik het aankan"

"Heftig, maar heel waardevol"

Exposuretherapie

Een angststoornis kan een grote impact hebben op het leven. Het gaat samen met, de naam zegt het al, met heftige angstgevoelens. Het is dan logisch dat je de angst niet wil voelen en deze wilt vermijden.

Iemand met een sociale fobie doet vaak zijn uiterste best om de angst voor anderen verborgen te houden. Iemand met een paniekstoornis probeert situaties waar hij in paniek kan raken te voorkomen. In de praktijk blijkt dat vermijding op de korte termijn wel minder angst geeft, maar op de lange termijn het angstprobleem in stand houdt. Door de angst steeds uit de weg te gaan, ervaar je nooit wat er echt zou zijn gebeurd in zo'n situatie.

Door vermijding kan jouw leefwereld bovendien steeds kleiner worden. Lees meer over angststoornissen bij volwassenen of de kenmerken van een angststoornis bij jongeren.

De confrontatie met angst aangaan

‘Exposure’ is een ander woord voor blootstelling. Bij de meeste angststoornissen is exposure-therapie de meest effectieve therapievorm. In deze exposuregroep leer je stap voor stap de confrontatie met de angst aan te gaan. Dit is vaak best spannend, maar op de lange termijn neemt angstprobleem af. Je leert dat je het aankan. Het doel van deze therapie is dus niet dat de gevoelens van angst of spanning verdwijnen, maar dat ze jou niet meer onnodig belemmeren in jouw leven.

Voor wie is de exposure groepstherapie bedoeld?

De groepstherapie is bedoeld voor mensen met een angststoornis. De cursus vindt plaats op een aantal locaties van Mentaal Beter. Als je al in behandeling bent bij Mentaal Beter, dan kun je met jouw behandelaar nagaan of de exposuregroep een passende behandeling voor jou is.

Meer weten over exposuretherapie of een afspraak maken?

Alsje nog niet in behandeling bent bij Mentaal Beter dan kun je je, met een verwijzing van de huisarts, bij een vestiging bij jou in de buurt aanmelden.

Bel voor een afspraak met Mentaal Beter.
Zoek een Mentaal Beter praktijk.

Bel mij voor een afspraak
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken