Oorzaken van een winterdepressie

De grootste oorzaak van een winterdepressie lijkt een tekort aan licht te zijn. Te weinig licht in de donkere maanden zorgt voor een ontregeling van de biologische klok. Het natuurlijk dag- en nachtritme raakt verstoord. Dit heeft gevolgen voor een aantal biologische lichaamsprocessen.

Melatonine en het slaap- en waakmechanisme

De pijnappelklier in de hersenen maakt het hormoon melatonine aan. Dit hormoon wordt 's nachts aangemaakt en regelt het slaapmechanisme. Zodra het in de ochtend weer (voldoende!) licht wordt, stopt de pijnappelklier met het aanmaken van melatonine.

Bij veel mensen stopt het lichaam in de donkere maanden niet met het aanmaken van melatonine omdat het onvoldoende lichtsignalen krijgt. Het daglicht is te zwak in de winter, het is minder lang licht en de zon komt laat op. Doordat het lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken blijft men gedurende de dag slaperig, vermoeid en lusteloos. Een teveel aan melatonine kan ook zorgen voor een aanhoudend somber gevoel.

Lees meer over de kenmerken van winterdepressie.

Melatonine en andere hormonen

Er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan, maar het lijkt erop dat een onbalans van melatonine / serotonine ook een rol speelt bij een winterdepressie. Het teveel aan melatonine overdag zorgt er ook voor dat er minder serotonine wordt aangemaakt. Serotonine wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Serotonine speelt een rol bij de stemming, zelfvertrouwen, seksuele activiteit, emoties en eetlust. Melatonine en serotonine wisselen elkaar als het ware af, serotonine maakt men overdag in waaktoestand aan.

Waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor winterdepressie dan anderen is niet bekend. Al wordt hier wel veel onderzoek naar gedaan.  Het lijkt erop dat bij sommige mensen het oog minder lichtgevoelig is waardoor de hersenen onvoldoende lichtsignalen krijgen.

Oorzaken van psychologische aard

Het kan ook zijn dat de herfst en de winter de stemming negatief beïnvloedt omdat het buiten koud, donker en grijs is. Het is geen tijd van leuke (buiten-) activiteiten zoals festivals, dagje naar het strand etc. De december feestmaand is voor sommige mensen een bron van stress en spanning. Belangrijk om te weten is wanneer de depressies optreden en hoe je ermee kom kunt gaan.

Winterdepressie en erfelijkheid

Een erfelijke component is niet uit te sluiten. Het blijkt dat winterdepressie vaak in meer generaties binnen een familie voorkomt.

Online Aanmelden Volwassenen
Online test winterdepressie
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken