Trauma (PTSS). De diagnose en behandeling van posttraumatische stressstoornis.

Diagnose

Om te beoordelen of u voldoet aan de criteria van een posttraumatische stressstoornis, worden de kenmerken goed uitgevraagd in de intakefase. De criteria van een PTSS zijn beschreven in de DSM-5, dit is internationaal het meest gebruikte diagnosesysteem voor psychische klachten.

Angst is een nuttige reactie van de mens. Bij gevaar is het normaal om angst te ervaren, deze zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld vecht, vlucht of bevriest. Dit zijn overlevingsstrategieën die ingezet worden in geval van gevaar. Iemand die een traumatische ervaring heeft beleefd kan een angststoornis ontwikkelen. Dat betekent dat intense angstgevoelens worden ervaren op momenten dat er geen werkelijk gevaar dreigt. De angst ontstaat door de herbeleving van het trauma of door triggers die aan het trauma herinneren.

Behandeling

Een posttraumatische stressstoornis is vaak goed te behandelen, de mogelijkheden:

  • EMDR
  • eventueel aangevuld met traumagerichten cognitieve gedragstherapie (zoals schrijftherapie of andere cognitieve gedragsmatige elementen) 
  • in bepaalde gevallen wordt er ook behandeld met medicijnen
  • exposure therapie

Exposure therapie

Het is bij exposure therapie de bedoeling dat de patiënt het trauma nauwkeurig beschrijft, ook wel imaginaire exposure genoemd. Door de confrontatie aan te gaan met het trauma in plaats van deze te vermijden, worden de emoties afgezwakt en de ervaring kan verwerkt worden.

Soms wordt gekozen voor een directe confrontatie (exposure in vivo). Denk aan bijvoorbeeld de directe confrontatie met de plaats waar de nare gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Online Aanmelden Volwassenen
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken