Oorzaken van een somatisch-symptoomstoornis/somatoforme stoornis

Bij een somatisch-symptoomstoornis is het lastig om een directe oorzaak aan te wijzen. Geestelijke of emotionele problemen kunnen leiden tot lichamelijke klachten. De precieze oorzaak van een lichamelijke aandoening is moeilijk te herleiden. Pijn in de rug kan een gevolg zijn van geestelijke problemen in plaats van een lokaal probleem. 

Stress is in veel gevallen een factor. Wanneer stress niet goed wordt verwerkt, kunnen verschillende klachten ontstaan. Het gevolg is dat er lichamelijk klachten zijn waarbij een medische behandeling niet helpt. De psychische oorzaken behoren dan onderzocht te worden. Indien de klachten niet worden behandeld met psychische begeleiding dan zullen de klachten blijven bestaan of kunnen verergeren. Vaak komt het voor dat stress, of een stoornis, een aanleiding is voor de ontwikkeling van lichamelijke klachten.

Online Aanmelden Volwassenen

Interview met Els over haar somotoforme stoornis

"Ik wilde zo graag weer de dingen doen die ik leuk vond, maar ik merkte dat ik eigenlijk niet meer wist wat dat was. Sinds de geboorte van de oudste bestond mijn leven alleen uit werken en voor mijn gezin zorgen."

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken