Diagnose en behandeling

Er zijn verschillende vormen van somatisch-symptoomstoornissen, voorheen somatoforme stoornissen genoemd. Iedere somatisatie stoornis heeft specifieke kenmerken en criteria waaraan voldaan moet worden voordat een diagnose gesteld kan worden.

Behandeling van een somatisch-symptoomstoornis

Lichaam en geest

Bij de behandeling is het belangrijk dat de betrokken behandelaren (psycholoog, arts, specialist) erkennen dat, als er sprake is van onverklaarde lichamelijke klachten, deze klachten wel reëel zijn en het leven van de patiënt behoorlijk kunnen verstoren.

Voor de patiënt is het belangrijk in te zien dat er verband is tussen lichaam en geest.

Behalve behandeling van de lichamelijke aandoening(en) is behandeling op het psychisch vlak noodzakelijk. Met bijvoorbeeld cognitieve therapie krijgt de patiënt inzicht in de symptomen en leert hij zijn emoties te herkennen en hoe hiermee om te gaan. Een somatisch-symptoomstoornis kan ook veel invloed hebben op relaties en het gezin. De therapie kan hierop toegespitst worden als veranderingen in de onderlinge omgang nodig zijn om herstel te bewerkstelligen.

Tips voor de patiënt

  • Luister naar de signalen van het lichaam. Leer te herkennen wanneer pijn optreedt, wanneer deze toeneemt en weer afneemt.
  • Luister naar uw emoties. Het niet erkennen van emoties heeft invloed op lichamelijke klachten.
  • Zoek naar balans tussen inspanning en ontspanning. Erken uw eigen grenzen op zowel psychisch als lichamelijk vlak.
  • Leer het verschil te herkennen tussen het lichaam in gespannen staat en in ontspannen staat. Leren ontspannen in bepaalde situaties kan pijnklachten verminderen.
Online Aanmelden Volwassenen

Interview met Els over haar somotoforme stoornis

"Ik wilde zo graag weer de dingen doen die ik leuk vond, maar ik merkte dat ik eigenlijk niet meer wist wat dat was. Sinds de geboorte van de oudste bestond mijn leven alleen uit werken en voor mijn gezin zorgen."

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken