Diagnose persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis ervaren vaak specifieke klachten of problemen

Het gevolg van een persoonlijkheidsstoornis is vaak dat de patiënt vastloopt op allerlei terreinen van het leven. Vaak gaat de stoornis gepaard met: 

Ook verslavingsproblematiek komt vaak voor.

Diagnose persoonlijkheidsstoornis

Bij angst en depressie wordt gekeken naar de klachten. Daar wordt de behandeling op ingesteld. Soms is dit voldoende. Wanneer echter blijkt dat deze klachtgerichte behandeling belemmerd wordt omdat de persoonlijkheidsstoornis te ernstig is, of op de voorgrond staat, kan ook de behandeling van de persoonlijkheidsstoornis zelf nodig zijn.

Wanneer na de intake, of na een klachtgerichte behandeling, blijkt dat behandeling van persoonlijkheidsproblemen noodzakelijk is, wordt besproken welke soort therapie het meest geschikt is. Ook geven wij informatie over de frequentie en vermoedelijke duur van de behandeling.

Algemene criteria van persoonlijkheidsstoornis

  • Een duurzaam patroon van ervaringen en gedragingen die duidelijk afwijken van de verwachtingen van de omgeving (de cultuur) van de patiënt. Dit leidt tot beperkingen in het persoonlijke en sociale functioneren. 
  • Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft veel moeite om flexibel te reageren op de eisen van alledag. 
  • Het denken en waarnemen zijn gekleurd, de patiënt kan een vervormd beeld van zichzelf en zijn/haar omgeving hebben zoals bij sterk wisselende stemmingen of intense emoties.

Er zijn veel verschillende vormen van persoonlijkheidsstoornis met specifieke kenmerken.

Online Aanmelden Volwassenen
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken