Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS)

Afhankelijke Persoonlijkheidsstoornis - Iemand met afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is niet zelfstandig, durgt geen eigen beslissingen te nemen en heeft altijd iemand nodigMoeite met zelfstandigheid

Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft bovenmatige behoefte om verzorgd te worden. Mensen zijn altijd bezig het anderen naar de zin te maken maar tegelijkertijd voelen ze frustratie.

Iemand met een afhankelijkheidsstoornis heeft moeite met:

>>  voor zichzelf opkomen
>>  
zelf beslissingen nemen
>> 
'nee' zeggen tegen mensen en situaties waar ze niet achter staan

Een relatie betekent veiligheid

Iemand met APS zoekt vaak al een nieuwe levenspartners als een relatie op zijn einde is. Een relatie met een ander is gebaseerd op de veiligheid die een relatie biedt, het niet alleen hoeven zijn. Dat maakt het makkelijker verantwoordelijkheid te vermijden en beslissingen en initiatief bij de ander te laten.


Symptomen van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

  • gedraagt zich onderdanig
  • heeft verlatingsangst
  • heeft moeite zelfstandig beslissingen te nemen
  • heeft moeite verantwoordelijkheid te dragen
  • durft niet tegen de mening van anderen in te gaan
  • zal niet snel iets alleen doen of ondernemen
  • doet er alles aan om steun en verzorging te krijgen van anderen en kan niet alleen zijn
  • heeft altijd iemand nodig

Oorzaken van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Het kan zijn dat mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis in hun jeugd te afhankelijk zijn geweest van anderen. Als deze afhankelijke houding in stand is gehouden kan dit geleid hebben tot het ontwikkelen van de APS.Lichamelijke en psychische aandoeningen kunnen een verhoogd risico op APS geven, omdat afhankelijkheid van anderen al aanwezig is.

De gevolgen van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Op sociaal gebied hebben mensen met APS vaak problemen omdat de volgzaamheid en onderdanigheid door anderen als vervelend wordt ervaren. Mensen zoeken doorgaans naar gelijkwaardige contacten met anderen, dat is met een APS'er niet mogelijk. De APS'er zelf ervaart frustratie en onmacht en heeft daardoor ook vaak last van depressie en angsten.

Behandeling van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Vaak worden eerst bijkomende psychische klachten zoals depressie en angst behandeld. Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn ook gebaat bij psychotherapie. Door te leren hun gedrag te doorgronden en bij te sturen worden zij sterker en krijgen zij meer zelfvertrouwen. Zelfstandig zijn en beslissingen durven nemen kun je leren.

Online Aanmelden Volwassenen
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken