Gevolgen van een angststoornis

De gevolgen van een angststoornis kunnen divers zijn:

  • Sommige mensen durven als gevolg van paniekaanvallen niet meer naar buiten te gaan
  • Anderen piekeren zoveel dat ze last hebben van slaaptekort en/of vermoeidheid
  • Of men is zo bezig met alles controleren dat men altijd te laat komt of het werk niet meer af krijgt
  • Sommige mensen vermijden zoveel, dat ze bijna geen angst meer ervaren, maar wel beperkt zijn in wat ze willen doen of bereiken in hun leven

Angst en depressie

Er is altijd sprake van invloed van de klachten op één of meerdere gebieden van het leven. Afhankelijk van de ernst van de angstklachten heeft dit ook effect op de ervaren kwaliteit van leven. Mensen met een angststoornis hebben een grotere kans op het krijgen van een depressie. Ze hebben daarnaast ook een grotere kans op het ontwikkelen van verslaving aan alcohol, medicijnen of drugs.

Angst en gezondheid

Tot slot zijn er sterke aanwijzingen dat angststoornissen slecht zijn voor de gezondheid. Zo zijn er verbanden aangetoond met onder andere hartproblemen, luchtwegaandoeningen en vermoeidheidsklachten. Gezien de serieuze gevolgen van angstklachten is het raadzaam er in een vroegtijdig stadium wat aan te doen. Angstklachten zijn goed te behandelen.

Online Aanmelden Volwassenen

Interview met Pablo over zijn sociale fobie

"Ik heb het altijd lastig gevonden om voor mezelf op te komen en wist in contact met anderen niet snel wat ik moest zeggen."

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken