1. Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een behandelvorm waarbij u de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door uw therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen. Dit zijn meestal handbewegingen, maar kunnen ook geluiden zijn, die links en rechts worden aangeboden.

Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal vragen wat er in uw gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in uw gevoelens. U wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt.

2. Waar komt EMDR vandaan?

EMDR is in 1989 ontwikkeld door Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe. Zij kwam er tijdens een wandeling per toeval achter dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van negatieve en nare gedachtes die zij op dat moment had. Doordat ze tijdens het wandelen naar alle boomtoppen bleef kijken merkte ze dat haar negatieve herinneringen minder heftig werden. Ze is vervolgens verder onderzoek gaan doen en heeft de therapie verder vorm gegeven.

3. Wanneer wordt EMDR therapie ingezet?

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van PTSS en andere trauma-gerelateerde angststoornissen. De ervaringen met EMDR van de afgelopen jaren hebben laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen zoals:

  • Nare ervaringen op medisch gebied
  • Werkgerelateerde gebeurtenissen
  • Beschamende, pest- of verlieservaringen

4. Is EMDR voor iedereen geschikt?

Voordat EMDR therapie wordt toegepast zal er eerst uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergrond van de klachten. Daarnaast zal de behandelaar een inschatting maken aan de hand van een aantal individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die de cliƫnt van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of EMDR de juiste therapievorm is en gebruikt kan worden. EMDR therapie kan zowel bij kinderen en jongeren als volwassenen ingezet worden.