Stoornissen in de zindelijkheid

Kinderen met een stoornis in de zindelijkheid hebben herhaaldelijk last van ongelukjes. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld plassen of poepen in hun bed of kleding. Sommige kinderen doen dit soms met opzet, maar het kan ook zo zijn dat dit per ongeluk gaat. Bij jonge kinderen hoort dit nog bij hun ontwikkelingsniveau, maar vanaf 4 a 5 jaar kan dit een probleem opleveren. Als uw kind der mate last heeft van deze klachten en daarbij het functioneren op sociaal gebied, school of op andere vlakken negatief beïnvloed, dan kan therapie daar mogelijk bij helpen.

Enuresis

Enuresis is een stoornis waarbij het kind herhaaldelijk plast in het bed of in de kleding. De ongelukjes zijn niet meer passend bij de leeftijd, daarom is de leeftijdsgrens op een minimum ontwikkelingsniveau van 5 jaar gezet. Het kan zo zijn dat het kind alleen ’s nachts of alleen overdag last heeft van de klachten. Sommige kinderen met enuresis doen dit met opzet, andere kinderen doen dit niet expres. Het gedrag is niet toe te schrijven aan een medische oorzaak of middel, zoals bijvoorbeeld epilepsie, diabetes of aan medicatie. De oorzaak van deze klachten is niet altijd bekend. Soms kan het komen doordat een kind het moeilijk vindt om aan te voelen, wanneer het moet plassen. Sommige kinderen hebben moeite met de aandacht naar dit gevoel te brengen en dit op te merken. Bij andere kinderen ligt de oorzaak meer in dat ze gestrest of angstig zijn. Bijvoorbeeld als ze een nare ervaring hebben meegemaakt rondom het plassen. De angst kan ook komen door andere zaken die stress veroorzaken.

Encopresis

Een kind met encopresis heeft last van herhaaldelijk poepen op daarvoor niet bestemde plaatsen. Dit kan zijn in de kleding of op de grond. Het is niet meer passend bij de leeftijd en daarom is de minimum ontwikkelingsleeftijd op 4 jaar gezet. Ook bij Encopresis kan het voorkomen dat het gedrag met opzet gebeurt, andere kinderen doen dit per ongeluk. Het gedrag kan niet worden toegeschreven aan een somatische aandoening of middel. Bij sommige kinderen is er ook sprake van obstipatie. De oorzaak van het gedrag is niet altijd bekend. Het moeilijk kunnen aanvoelen van aandrang kan een oorzaak zijn. Soms is het voor een kind moeilijk om de aandacht te kunnen weerleggen naar het gevoel van aandrang en vergeet dan als het ware om naar de wc te gaan. Ook kan het voorkomen dat een kind het doet vanuit stress of angst. Bijvoorbeeld door een pijnlijke eerdere ervaring bij het poepen. Ook kan stress, angst of een nare gebeurtenis dit gedrag veroorzaken.

Therapie

Bij kinderen met zindelijkheidsproblemen wordt er eerst een intakegesprek gehouden, waarbij er met het kind en de ouder gesproken wordt. Er wordt mogelijk een oorzaak vastgesteld en een behandelplan gemaakt. Medische oorzaken moeten uitgesloten worden voor de behandeling. Mocht de oorzaak bekend zijn, dan kan daar een specifieke behandeling op ingezet worden. Soms komt het ook voor dat de oorzaak niet bekend is, dan wordt er een klacht specifieke behandeling ingezet. Bij zindelijkheidsproblematiek wordt er vaak gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. In het traject wordt de ouder veel betrokken d.m.v. ouderbegeleiding en/of gezamenlijke gesprekken met het kind. Een groot onderdeel van de therapie is het doen van opdrachten thuis.

Online Aanmelden Kind & Jeugd
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken