Ingebeelde lelijkheid

In het Engels noemen we ingebeelde lelijkheid Body Dismorphic Disorder (BDD). De Nederlandse term is stoornis in de lichaamsbeleving/morfodysfore stoornis. Deze valt sinds de DSM-5, het handboek voor psychologie, onder de obsessief compulsieve stoornissen. Dit betekent dat iemand overmatig en dwangmatig bezig is met het uiterlijk.

Obsessie met het uiterlijk

ontevreden over uiterlijkSoms zijn kinderen en jongeren ontevreden over hun uiterlijk of een bepaald lichaamsdeel. Bij sommigen slaat dit door en verandert de onvrede in een obsessie. Men weet niet precies wat hier de oorzaak van is. Het lijkt wel zo te zijn dat het negatieve lichaamsbeeld al op jonge leeftijd ontstaat. Dit negatieve zelfbeeld kan veroorzaakt zijn door onder andere:

  • Kindermishandeling
  • Seksueel misbruik
  • Minachting en pesterijen van klasgenoten, broers en zussen

Zelfvertrouwen en zelfwaardering

Kinderen en jongeren met BDD hebben vaak opvallend weinig andere zaken waaraan zij zelfvertrouwen en zelfwaardering ontlenen. Voor hen is hun lichaam, hun uiterlijk dus, de belangrijkste factor om zich goed te voelen. Zij voeren obsessieve rituelen uit om het nare gevoel te vermijden. Vaak raken zij in een sociaal isolement. Zij durven zich aan de buitenwereld niet meer te tonen. Kinderen en jongeren met een stoornis in de lichaamsbeleving worden regelmatig ook depressief en kunnen zelfmoordneigingen krijgen. Men zegt dat 1 op de 100 mensen aan een stoornis in de lichaamsbeleving lijdt.

Hulp en behandeling

BDD wordt meestal niet effectief behandeld, omdat de oorzaak van de problemen niet worden uitgesproken. Kinderen en jongeren schamen zich ervoor dat het draait om de afkeer van hun uiterlijk of bepaald lichaamsdeel. Daarom zullen zij hulp vragen voor moeheid, depressieve klachten of angst. BDD kan niet helemaal genezen worden. Psychotherapie kan er wel voor zorgen dat er mee te leven valt. Zij leren tijdens de behandeling:

  • Negatieve gedachten om te buigen naar positieve
  • Rituelen af te bouwen
  • Het vertekende zelfbeeld meer waarheidsgetrouw te beleven
  • Het beeld bij te stellen wat anderen van hem/haar hebben
  • Minder belang te hechten aan uiterlijk
  • Meer zelfvertrouwen op te bouwen door zich te richten op andere kwaliteiten en eigenschappen
Bel mij voor een afspraak
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken