KickAss: Dé serious game voor jongeren met autisme

De online game "KickAss" is een trainingsprogramma voor kinderen en jongeren met Autisme

Sinds begin 2016 biedt Mentaal Beter een nieuwe vorm van e-health (internettherapie) aan. Deze nieuwe vorm van e-health is een serious game en heet "KickAss". KickAss en is erop gericht je te leren omgaan met lastige (sociale) situaties in het leven die dagelijks kunnen voorkomen. 

Voor jongeren met autisme (ASS) is het dagelijks een uitdaging om te bepalen hoe ze moeten reageren op bepaalde sociale situaties. KickAss biedt deze jongeren praktische hulp aan in de vorm van een game om hen te helpen inzicht te krijgen in hun reacties en ze op een speelse en uitdagende wijze te helpen om hun sociale vaardigheden te verbeteren. Door te oefenen met uitdagende missies zul je steeds vaker situaties herkennen en de regie over je eigen leven leren voeren.

De game is niet alleen toegankelijk voor jou en je behandelaar, maar ook voor vrienden en familie. Door mee te spelen en de resultaten te monitoren zijn de mensen om je heen op een actieve en leuke manier betrokken bij jouw behandeling. 

Ontwikkeld door en voor jongeren met autisme

Coöperatie Elab Autisme - een samenwerking tussen verschillende GGZ-instellingen in Nederland - nam het voortouw om een digitale leeromgeving te ontwikkelen die jongeren met autisme helpt meer regie te nemen over hun ontwikkeling. KickAss is ontwikkeld in samenwerking met professionals uit de geestelijke gezondheidszorg, gamebouwers met ervaring in online gaming en jongeren die zelf autisme hebben. 

Werkwijze 

Op basis van het persoonlijke profiel van de jongere en de persoonlijke doelen die hij of zij heeft gesteld, moeten er verschillende missies en uitdagingen worden voltooid waarmee sociale uitdagingen worden aangegaan en grenzen worden verlegd. Voor het behalen van de verschillende doelen kan er gebruik worden gemaakt van een zogenaamd 'gereedschap': een overzicht van hulpbronnen die te maken hebben met autisme in de vorm van video's, tips, handige websites en meer. De vooruitgang van de jongere wordt bijgehouden in een overzichtelijk logboek waarin voltooide missies en nieuwe items worden opgeslagen. 

Op dit moment kun je de demo game bekijken via onderstaande link of door op de rode knop te drukken. Door je aan te melden ontvang je de link naar de demo versie van KickAss en houden wij je op de hoogte van de integratie van de game in de autisme behandelingen van Mentaal Beter.

A walkthrough KickAss
KickAss video tutorials