Gedragskenmerken

Stereotypen, repetitief gedrag

autisme - mentaal beterBeperkt en repetitief gedrag, ook bekend als stereotypen, kan een aanwijzing zijn voor de ernst van een autisme spectrum stoornis. De manier waarop het zich uit is afhankelijk van het cognitief niveau. Sommige kinderen met autisme, vooral die met een lager IQ:

  • ´fladderen´ met de handen of armen
  • springen bij opwinding
  • lopen op hun tenen
  • of maken stereotiepe bewegingen.

Verder zijn kinderen met autisme, ook die met een normaal of hoog IQ, sterk gehecht aan vaste routines en rituelen. Ze kunnen er slecht tegen wanneer zaken veranderen of anders verlopen dan ze volgens hun eigen ‘regels’ horen te gaan.

Autisme en interesses

Tevens kan er sprake zijn van een eenzijdige of zeer beperkte belangstelling voor bepaalde onderwerpen. Het kan gaan om een ongebruikelijke interesse zoals voor spoorboekjes, dienstregelingen, schoenmaten, vuilnisbakken, landkaarten of waterleiding  of een leeftijd adequate verhevigde interesse in een op zich gewoon onderwerp (bijvoorbeeld de computer voor jongens of kleding voor meisjes) maar dan op een ongewone manier.

Autisme en zintuiglijke prikkels

Daarnaast kan er kan sprake zijn van sensorische problemen. Kinderen met ASS (autisme) kunnen op een afwijkende manier omgaan met zintuiglijke prikkels:

  • verminderd gevoelig voor prikkels (ze reageren bijvoorbeeld nauwelijks op pijn)
  • of juist extra gevoelig voor, of gericht zijn op, bepaalde prikkels, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor pijn, harde geluiden, of gefascineerd zijn door aanraking van zachte stoffen, of door schitteringen van een spiegel
  • ook komt het voor dat kinderen gefascineerd en vaak geïrriteerd zijn door prikkels die anderen nauwelijks opvallen, zoals het geritsel van een papiertje of krassen van bestek over een bord. Deze sensorische problemen kunnen leiden tot problemen met eten of met aankleden zoals moeite met de overgang naar vast voedsel, beperkt eetpatroon, altijd dezelfde kleding aan willen.
Bel mij voor een afspraak
Online test: Heeft mijn kind autisme?
Online game KickAss wordt onderdeel van de autisme behandeling

autisme game voor jongeren

Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken