Gevolgen angststoornis

Angst bij kinderen

angst - kind - verdrietig - buikpijn

Angstige kinderen zien meer gevaren en beoordelen situaties als meer bedreigend dan niet angstige kinderen. Zij onderschatten hun vermogen om met moeilijke situaties om te gaan. Ook hebben ze vaak negatieve gedachtenstromen (zoals: "ik kan het niet").

Gevolgen van een angststoornis

Een angstig kind ervaart vaak psychosomatische klachten zoals:
  • buikpijn, maagpijn
  • hoofdpijn
  • slapeloosheid
  • prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen

Een angststoornis kan het functioneren van uw kind op veel verschillende gebieden belemmeren:

Sociale gevolgen

Een angstig kind speelt minder vaak met andere kinderen, heeft minder vriendjes en vriendinnetjes. Het kind vermijdt vaak sociale activiteiten zoals verjaardagsfeestjes. Het gevolg daarvan kan zijn dat uw kind belangrijke sociale vaardigheden niet, of niet voldoende, ontwikkelt.

Kinderen met een angststoornis voelen zich vaker verdrietig en alleen.

School en ontwikkeling

Een angststoornis kan leiden tot concentratieproblemen waardoor de schoolprestaties dalen. Ook kan het ervoor zorgen dat het kind bepaalde situaties gaat vermijden.

Angst en depressie op latere leeftijd

Het risico op een angststoornis of depressie op latere leeftijd is groter bij kinderen met angststoornis, stemmingsproblemen of depressie. De kwetsbaarheid lijkt te blijven bestaan.

Weerbaarheid vergroten

Het is daarom belangrijk om een angstoornis bij een kind tijdig op te sporen en het kind behandeling te bieden zodat hij/zij leert om beter met angstgevoelens en angstige situaties om te gaan. Door de weerbaarheid van het kind te vergroten wordt ook de kans kleiner op psychische problemen op latere leeftijd.

Online Aanmelden Kind & Jeugd
Zoek een praktijk
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken