4. Gevolgen angststoornis

Net als de oorzaken kunnen de gevolgen van een angststoornis divers zijn. Misschien durf je als gevolg van een paniekstoornis niet meer naar buiten te gaan. Door een piekerstoornis kun je slaaptekort en/of vermoeidheid ontwikkelen. Of misschien ben je wel zo ontzettend druk bezig met het constant controleren van bepaalde dingen uit angst, waardoor je altijd te laat bent of je werk niet afkrijgt. Het maakt niet uit wat voor angstklachten je hebt, ze hebben bijna altijd invloed op meerdere gebieden in je leven. Afhankelijk van de ernst van die angstklachten, heeft dit ook invloed op jouw kwaliteit van leven.

Jezelf onderschatten

Als je als kind, jongere of volwassene te maken hebt met overmatige angst, dan denk je meer gevaren te zien en beoordeel je situaties als meer bedreigend dan wanneer je geen last hebt van overmatige angst. Je onderschat vaak jouw eigen vermogen om met moeilijke situaties om te gaan en hebt vaak negatieve gedachtestromen (“ik kan het niet”). Dit kan negatieve consequenties hebben voor jouw zelfbeeld.

Gevolgen angststoornis en je gezondheid

Te veel last hebben van angst kan ervoor zorgen dat je lichaam te vaak wordt blootgesteld aan stresshormonen, zoals adrenaline. Een te grote hoeveelheid stresshormonen op een constante basis zorgt voor overbelasting van jouw bijnieren. Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Daarnaast zijn er verbanden aangetoond tussen angststoornissen en onder andere hartproblemen, luchtwegaandoeningen en vermoeidheidsklachten. Ook heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een verslaving aan alcohol, medicijnen of drugs. Gezien de serieuze gevolgen van angstklachten, is het raadzaam er in een vroegtijdig stadium wat aan te doen. 

Grotere kans op depressie

Als je te maken hebt met een angststoornis, dan heb je tevens een grotere kans op het krijgen van een depressie. Vooral als je als kind of jongvolwassen een angststoornis hebt (gehad), lijkt die kwetsbaarheid te blijven bestaan; het risico op het ontwikkelen van een (andere) angststoornis of depressie op latere leeftijd is dan namelijk groter. 

Dalende school- en/of werkprestaties

Ernstige angstklachten kunnen leiden tot concentratieproblemen, waardoor school- en of werkprestaties verslechteren. Dit kan tevens ervoor zorgen dat je bepaalde (sociale) situaties gaat vermijden op school of op je werk.

Sociale gevolgen

Angstklachten kunnen er ook voor zorgen dat je minder vaak sociale activiteiten onderneemt. Hierdoor kun je je verdrietig en/of alleen voelen. Of je nu kind, jongvolwassen of volwassen bent, bepaalde sociale activiteiten, zoals (verjaardags)feestjes, zal je vaak liever willen vermijden. Hierdoor kun je vooral als kind belangrijke sociale vaardigheden niet, of niet voldoende, gaan ontwikkelen. 

Vergroot je weerbaarheid

Vooral wanneer een angststoornis op jonge leeftijd zich begint te ontwikkelen, is het heel belangrijk om er snel wat aan te doen. Angstklachten zijn gelukkig zeer goed te behandelen. En hoe sneller je leert omgaan met angstgevoelens en angstige situaties, hoe sterker jouw weerbaarheid wordt. Je zult hier als kind of jongvolwassene zeer veel voordeel aan hebben, omdat daarmee de kans op psychische problemen op latere leeftijd kleiner zal zijn.