Interview met Roxanne over haar dwanggedachten

Roxanne, 21 jaar, meldt zich bij Mentaal Beter wanneer ze merkt dat jaloezie en controledwang de overhand neemt in haar relatie. Therapeut, Emmelien Hadders zet onder andere cognitieve gedragstherapie in en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) om de klachten van Roxanne aan te pakken.

Wat was de aanleiding om hulp te zoeken bij Mentaal Beter?

Toen mijn relatie dreigde uit te gaan en ik op school steeds verder achter liep heb ik besloten dat er iets moest veranderen. Ik had, zo bleek later last van dwanggedachten. In het begin van mijn relatie was het nog vrij onschuldig, ik was heel erg gek op mijn vriend en daarmee ook bang hem te verliezen. Maar al snel nam dit extreme vormen aan, ik controleerde meerdere malen per dag zijn telefoon en al zijn acties of opmerkingen interpreteerde ik als een signaal dat het niet goed zat (hij zou weggaan of vreemdgaan).

Hoewel ik me kon bedenken dat deze gedachten zwaar overdreven waren lukte het mij niet om het los te laten. Als hij een half uur later thuis kwam gingen mijn gedachte wel eens zo ver dat hij met een ander in bed lag, ik kon het bijna zien gebeuren, zo heftig waren mijn gedachten. Op het moment dat hij dan thuis kwam was ik boos en verdrietig en hij snapte niet waarom. We hadden hierover vaak ruzie. Ook ging ik overal met hem mee naar toe, met het idee dat zolang ik bij hem was er niets kon gebeuren maar hierdoor zag ik mijn eigen vrienden bijna nooit meer en gaf hem geen ruimte.

Meer lezen over dwangstoornis?

Bekijk onze hulpvraag “OCS” en lees alles over de kenmerken, oorzaken en gevolgen van een dwangstoornis.

Hoe reageerde je vriend op de klachten?

Hij heeft, zeker in het begin, heel veel begrip getoond en mij telkens gerust gesteld. Maar na verloop van tijd nam hij meer afstand en accepteerde mijn controlerende gedrag niet meer. Hij snapte mijn jaloezie, wantrouwen en controlerende gedrag niet, hij is gek op mij, gaat niet vreemd en wil al helemaal niet bij mij weg gaan. Maar hoe vaak hij dit ook zei, het stopte mijn gedachten niet. Na verloop van tijd raakte zijn geduld op en nam hij meer afstand. Voor mij was dit een regelrechte ramp! Hij accepteerde het niet meer dat ik in zijn telefoon keek en wilde vaker zonder mij weg.

Wat heb je precies willen aanpakken in de therapie?

De dwanggedachten beheersten mijn leven. Ik kon nergens anders meer aan denken en liep daardoor tegen veel problemen aan en voelde me erg ongelukkig. Ik wilde weer vertrouwen krijgen in mijn vriend en andere gedachten hebben. Ook wilde ik graag mijn sociale leven weer oppakken.

Wat betekende de sessies voor je?

Mijn behandelaar Emmelien, kon ik al snel vertrouwen waardoor ik alles kon vertellen zonder uit schaamte dingen te hoeven verzwijgen. Het bleek dat mijn klachten ook kwamen doordat ik nare ervaringen had met andere vriendjes. Er is EMDR ingezet en daarna was het voor mij niet meer naar om aan deze gebeurtenissen te denken.Hoewel het best pittig was en ik ook veel opdrachten mee naar huis kreeg ging het al snel stukken beter. Ik heb geleerd hoe ik mijn gedachten kan onderzoeken en om meer helpende gedachten te formuleren. Dit maakte dat ik me ook anders ging gedragen en me beter voelde.

Hoe kijk je tegen de resultaten aan?

Mijn relatie gaat stukken beter en ik heb in mijn hoofd weer ruimte voor mijn vrienden en school. Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb genomen. Hoewel ik soms nog wel rare gedachten heb kan ik hier nu goed mee omgaan en hou ik het onder controle. Mijn cijfers zijn goed, mijn relatie is top en ik geniet weer volop van het leven! Ik ben Emmelien erg dankbaar.

Wat wil je mensen met dezelfde klachten aanbevelen?

Blijf niet te lang met jezelf worstelen, ik wist dat mijn gedachten niet realistisch waren maar ik kon het zelf niet doorbreken. Neem de stap om hulp in te schakelen, het is heel spannend en eng maar je het stuk gaan van je relatie of de rest van je leven dwanggedachte is toch veel beangstigender.

Privé delen
Publiek delen