Interview met Anna over haar angststoornis

Anna, 25 jaar, meldt zich bij Mentaal Beter als ze merkt dat haar angsten haar zodanig dwarszitten dat het dagelijks leven een strijd wordt. Therapeut Chantal Teygeler zet  onder andere EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) in om de oorzaken van Anna’s angsten aan te pakken.

Voor welke problemen zocht je hulp bij Mentaal Beter?

Ik was erg onzeker, ik sneed mezelf en durfde niet in de keuken te staan omdat ik bang voor messen was geworden. Ik durfde niet te koken, geen brood te smeren, niet alleen in de keuken te zijn. Als ik iets in de keuken moest halen rende ik letterlijk heen en weer. Limonade en dergelijke hadden we daarom altijd in de kamer staan. Mijn vriend moest koken vanwege mijn angst voor de keuken. Ik wilde alles zelf weer kunnen. 

Wat heb je precies willen aanpakken in de therapie?

Ik wilde niet meer bang zijn voor messen en ik wilde zonder angst in de keuken kunnen staan. Ik wilde daarnaast ook mijn angst voor mensen aanpakken, ik trok me heel erg aan wat anderen van mij zouden vinden en had daar last van bij vrienden en op mijn werk. Ik deed mijn mond niet open en meed situaties samen met collega's.

Wat betekende de sessies voor je?

Het was in het begin zwaar, maar zonder dat ik het wist ging het stapje voor stapje beter. Ik werd aangemoedigd door de therapeut.


Hoe kijk je tegen de resultaten aan?

Ik ben heel blij met de resultaten want het gaat met heel veel dingen makkelijker. Ik durf weer alleen in de keuken te zijn. We hebben daar ook mee geoefend in het keukentje. En mijn vriend is mee naar therapie geweest, zodat we voor mijn angsten een hiërarchie konden maken, waarmee we thuis verder konden oefenen. 

Ik heb door EMDR nare ervaringen kunnen verwerken die een rol hebben gehad in mijn sociale angst en angst voor snijden van mezelf. Daarna was het niet meer naar om aan terug te denken. Ik heb gewerkt uit het boek Negatief Zelfbeeld (van Manja de Neef) en dat leverde heel veel goede ervaringen op. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Dit merk ik ook op mijn werk, waar ik veel meer mezelf durf te zijn.