Goodbye Winterblues?

Linda heeft ieder jaar weer last van winterdepressie. Ze heeft een druk bestaan. Ze is zelfstandig ondernemer en moeder van kinderen en huisdieren. Die winterdepressie gooit ieder jaar weer roet in het eten. Voor het eerst gaat Linda in therapie en doet verslag van de behandeling:

woensdag 22 oktober 2014

Eindelijk in therapie

Eindelijk heb ik het gedaan! Ik heb me aangemeld bij een psycholoog om nu echt die winterdip eens aan te pakken. Winterdip is eigenlijk niet het goede woord. Iedere winter verval ik in een stevige depressie. Het overvalt me iedere keer weer. Het is te vergelijken met PMS (Pre Menstrual Syndrom) waar veel vrouwen iedere maand weer onder gebukt gaan. Ook al ben je 'ervaringsdeskundig', je voelt je steeds weer overvallen alsof je het niet zag aankomen.

Sommige mensen weten waar ik het over heb. Je humeur daalt als je s' morgens in het donker naar je werk vertrekt en in het donker 's avonds weer komt. Overdag is het niet veel beter, veelal grijs en miezerig buiten. En zo voel ik me dan ook van binnen. Het voelt als een verstikkende deken die je niet van je af kunt slaan.

"Gezellig"

Als je geen winterdepressie hebt, vind je het in de herfst en winter  'zo gezellig'. Buiten lekker banjeren door de herfsbladeren. En dan bij thuiskomst gezellig de kaarsjes aan en knus bij de open haard. Zo voel ik het niet. Verstandelijk kan ik beredeneren dat dat gezellig kan zijn. Maar ik voel me echt down met dat lelijke grijze niks-weer, de natte kou en het gevoel dat het altijd nacht is.

In de winter moet ik alle zeilen bij zetten om te blijven functioneren. Prioriteiten stellen betekent dat leuke dingen doen al afvalt. Afspreken met familie en vrienden? Daar heb ik geen zin in én geen energie voor. Ik zie ze in de lente wel weer, dan haal ik de schade in. Dat zijn ze inmiddels ook van me gewend, helaas zijn er altijd mensen die er geen begrip voor kunnen opbrengen.

Ik moet echt vechten tegen de 'slaapstand', de motivatie voor de gewone dagelijkse dingen is ver te zoeken. Ik weet soms niet waar ik nog uit moet putten. De nutteloosheid van alles dringt zich aan me op. Dit is echt geen leven zo.

Therapie

Omdat mijn agenda overvol zit ga ik zoveel mogelijk via internet doen door middel van Beating the Blues internettherapie. Er staan wel een aantal face to face gesprekken met de psycholoog op het menu, die zijn verplicht. Ik denk ook wel dat ik daar behoefte aan heb, een paar echte feedback momenten. 

Ik ben benieuwd hoe de psycholoog mijn winterdepressie beoordeelt, heb ik de lichte vorm of misschien is het wel heel ernstig? Wat de uitslag ook moge zijn, ik krijg de therapielamp in bruikleen voor thuisgebruik. Dus 's morgens wordt het: achter de lamp en dan blakend van energie de hond uitlaten en aan het werk?

Wat de vorderingen van de therapie ook moge zijn, Mentaal Beter heeft me gevraagd verslag te doen van mijn ervaringen met de combi-therapie, dus:

..    lees het vervolg