Dag van de Mantelzorg

Zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste is niet alleen een kwestie van lichamelijke inspanning, het vergt ook veel geestelijke inspanning. Je speelt immers een ontzettend belangrijke rol in het dagelijks zo goed mogelijk laten functioneren van iemand om wie je veel geeft. Om ervoor te zorgen dat je als mantelzorger zelf mentaal overeind blijft staan, delen we hier enkele tips met je:

1. Geef grenzen aan

Duidelijke communicatie over wat je kunt en wilt betekenen als mantelzorger voor je naaste is erg belangrijk. Je bent méér dan alleen mantelzorger. Maak regelmatig tijd vrij om iets voor jezelf te doen en cijfer jezelf niet weg.

2. Maak jezelf niet onmisbaar

Als mantelzorger weet je precies wat de zorgbehoeften zijn van jouw naaste. Als jij de enige bent die dit weet, kun je het gevoel krijgen 24/7 onmisbaar te zijn. Deze vorm van bezorgdheid en verantwoordelijkheid kunnen uiteindelijk voor veel stress zorgen. Het is daarom verstandig dat ook anderen in de omgeving van jouw naaste weten wat de zorgbehoeften zijn, zodat je niet altijd alles alleen hoeft te regelen. Zo maak je ook meer tijd vrij voor jezelf.

3. Praat met anderen

Zorg ervoor dat je iemand hebt met wie je kunt praten over jouw mantelzorg. Laat je collega’s ook weten dat je mantelzorger bent. Het kan stressverlagend werken als je regelmatig je hart bij iemand kunt luchten hierover. Daarnaast is het belangrijk contact te blijven houden en activiteiten te blijven ondernemen met anderen uit jouw sociaal netwerk.

4. Zoek een plekje voor jezelf

Zorg ervoor dat je een plekje hebt (binnen- of buitenshuis) waar je jezelf even kunt terugtrekken indien dit nodig is. Een adempauze inlassen om even tot rust te kunnen komen helpt je om niet volledig uitgeput te raken.

5. Geef jezelf een compliment!

Zorg dragen voor een naaste is een grote verantwoordelijkheid die vaak als vanzelfsprekend wordt gezien. Dat betekent echter niet dat het ook zo is. Herinner jezelf er regelmatig aan dat jouw werk als mantelzorger ontzettend belangrijk is en zeer gewaardeerd wordt! Zorg dragen voor een ander is altijd een compliment waardig!
Meer blogs