Blog van Nora de la Parra: Diagnostiek in de geestelijke gezondheidszorg

Ik ben sinds 2 jaar werkzaam voor Mentaal Beter in Hoofddorp waar ik veel leuke collega’s heb met ieder z’n eigen expertise. Naast de uiteenlopende behandelingen hebben we ook veel in huis op diagnostisch gebied. Dat maakt het werk voor mij erg leuk en afwisselend.


Het is als psycholoog heel bijzonder om korte tijd “mee te mogen lopen” in het leven van anderen en daarbij op verschillende manieren hulp te kunnen bieden op de momenten dat het even niet lukt. Een bekende manier is natuurlijk behandeling, maar een minder bekende manier is diagnostiek.

Wat houdt diagnostiek in?

Diagnostiek is een psychologisch onderzoek en kan van heel klein tot heel uitgebreid worden uitgevoerd. Onderzoeken hoe je nou echt in elkaar zit; sterktes, kwetsbaarheden en valkuilen in kaart brengen, testen hoe slim je bent, onderzoeken of er misschien sprake is van ADHD of een andere diagnose: er zijn heel veel mogelijkheden om erachter te komen waarom je nou iedere keer weer tegen dezelfde problemen aanloopt of toch bijvoorbeeld weer steeds in conflict komt.

Mijn ervaring is, dat een onderzoek een aantal mensen echt verder kan helpen. Bijvoorbeeld bij mensen die al meerdere behandelingen hebben gehad, maar zonder echt (blijvend) effect of bij mensen die steeds opnieuw tegen diezelfde muur oplopen.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel spannend en ingrijpend, zo’n onderzoek. Het is dus heel belangrijk dat we goed nadenken of een onderzoek wel echt noodzakelijk is. Om daar samen met cliënten over na te denken en het doorlopen van dit hele diagnostische proces is iets waar ik echt energie van krijg!

Nora de la Parra, 28 april

Lees ook de andere blogs