Mijn ervaringen in de basis ggz

Er is veel veranderd in GGZ-land in 2014 en 2015. Voorheen waren er ‘eerstelijns’ en ‘tweedelijns’ behandelingen. Dit is echter allemaal veranderd vanuit de wetgeving en zorgverzekeraars. Tegenwoordig praten we over de B-GGZ en de S-GGZ.


B-GGZ staat voor basis geestelijke gezondheidszorg, dit zijn behandelingen met een duidelijk kader, voor goed omschreven eenduidige problematiek. Het lijkt een beetje op de vroegere eerstelijns behandelingen. Daarnaast is er nu de S-GGZ, dit staat voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit zijn behandelingen die langer van aard zijn, voor cliënten die diverse klachten hebben en waarbij het allemaal wat ingewikkelder is. Dit verschil is voor de cliënten waarschijnlijk niet zo heel helder en misschien ook niet zo relevant.

Voor ons behandelaren was het erg zoeken. We wilden dezelfde goede zorg blijven leveren ook al heeft het nu nieuwe namen en regeltjes. Veel behandelaren waren bang dat ze mensen niet
zouden kunnen helpen in de B-GGZ omdat er een maximum
aantal zittingen aan is gebonden.

Ik merk uit eigen ervaring dat dit heel goed te doen is. Het daagt me juist uit als ik mensen behandel in de B-GGZ. Er zijn duidelijke richtlijnen, zorgpaden/profielen en een kader die specifiek zijn voor het werken in de B-GGZ. Voor zowel mijzelf als voor de cliënten is het prettig om te weten welk termijn er is om aan de doelen te werken. Dit maakt dat gesprekken efficiënt verlopen en het pad helder is. Door de vastgestelde tijd die er is maak je hele duidelijke keuzes over de doelen waar je aan gaat werken. Daardoor is het dus ook helder waar je níet aan gaat werken. Cliënten geven aan dat de snelle overgang van intake naar behandeling fijn is. Ze voelen zich gehoord, gesteund en stellen zich actief op. Als behandelaar is het een boeiend samenspel tussen beperkte kwantiteit met maximale kwaliteit.

Anna Bolten, 16 maart

Lees ook de andere blogs

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBolten, A. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering