Angst, trauma & EMDR

Bij Mentaal Beter Hoofddorp behandelen we zowel kinderen en jeugdigen als volwassenen met uiteenlopende klachten. Helaas zien we regelmatig ook mensen met klachten die zijn ontstaan na een schokkende, beschadigende gebeurtenis of een reeks van schokkende, beschadigende gebeurtenissen in het verleden.

Klachten die dan kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld het krijgen van nachtmerries, terugkerende en nare herinneringen, een continue gespannen en alert gevoel, prikkelbaarheid en het uit de weg willen gaan van dingen die bij het trauma horen. We noemen dit een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Om een PTSS te behandelen kan onder andere EMDR worden ingezet. Dit is een eerste keus therapievorm die wij ook bij Mentaal Beter Hoofddorp aanbieden. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een moderne, kortdurende behandeling tegen de gevolgen van schokkende, beschadigende ervaringen.

Bij EMDR wordt de cliënt gevraagd om aan de schokkende, beschadigende ervaring terug te denken, geholpen om hieruit het meest nare plaatje te kiezen, en gevraagd om zich hierop te concentreren. Tegelijkertijd wordt afleiding aangeboden, wat doorgaans het volgen van de vingers van de therapeut is waarbij de therapeut zijn/haar vingers op ongeveer 30 cm afstand voor het gezicht van de cliënt heen en weer beweegt. Hierbij komen meestal gedachten, gevoelens, beelden en/of emoties naar boven en brengt dit verandering in hoe de gebeurtenis op dat moment wordt ervaren.

Een verklaring voor dit effect is dat het beeld en alle spanning die dit geeft niet meer kan worden vastgehouden in het werkgeheugen op het moment dat dit ook belast wordt door het bijvoorbeeld volgen van vingers. De levendigheid en naarheid van de herinnering zal hierdoor langzaam minder worden wat ruimte biedt voor het geven van een andere betekenis aan de gebeurtenis.

Uit onderzoek blijkt dat EMDR ook kan worden ingezet bij bijvoorbeeld angsten en fobieën, wanneer deze lijken samen te hangen met een schokkende ervaring of een ultiem schrikbeeld van de cliënt. 

Voor meer informatie kunt u te allen tijde contact opnemen met onze vestiging. Tevens kunt u kijken op www.emdr.nl waar ook filmpjes te vinden zijn om een indruk te krijgen van hoe EMDR werkt.

Ilse Witteman-Wiers, 27 juli

Lees meer over PTSS - Posttraumatische stress stoornis

>> PTSS bij kinderen en jeugdigen.
>> PTSS bij volwassenen.

Lees meer blogs