Internet en verantwoorde schermtijd voor kinderen

In een tijd waarin het internet ons leven domineert en we een groot gedeelte van de dag achter één of ander scherm doorbrengen, is het niet vreemd dat onze kinderen dat gedrag overnemen. Maar hoe ga je daarmee om als ouder? Hoe kunnen kinderen het internet veilig gebruiken en het zelfs in hun voordeel inzetten? En wat is een verantwoorde schermtijd voor kinderen? In dit artikel vertellen wij je meer.

Je kunt het internet als een zegen of een vloek zien. Er schuilen veel gevaren op het internet. Denk bijvoorbeeld aan online pesten of het gebrek aan toezicht als het gaat om verantwoorde content voor kinderen. Los van de gevaren, biedt het internet onze kinderen – en ons – ook veel voordelen en mogelijkheden. Het geeft kinderen bijvoorbeeld toegang tot een schat aan informatie, zomaar in hun eigen huiskamer. Waar je vroeger misschien naar de bibliotheek moest om bepaalde informatie te krijgen, of een encyclopedie of andere informatiebron moest kopen, kun je nu ontelbare informatie online vinden. De diversiteit en interactiviteit van de online informatie zorgt ervoor dat kinderen op een leuke en prikkelende manier wat kunnen leren.

Veilig internetten voor kinderen

Maar hoe hou je het internet dan veilig voor je kids? Één van de belangrijkste dingen die je kunt doen is ouderlijk toezicht instellen op jouw computer. Op die manier kun je veel instellingen vooraf bepalen, zoals hoe lang en op welke tijdstippen je kinderen kunnen inloggen, bepaalde sites blokkeren, bepaalde inhoud blokkeren, specifieke spellen juist wel toestaan of een leeftijdslimiet instellen. Verder is het belangrijk om vooral zelf goed toezicht te houden, sta bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd een computer of tablet alleen toe in de woonkamer en maak tijd vrij om samen met je kind op de computer te gaan (goed voorbeeld doet goed volgen).

Verantwoorde schermtijd

Verantwoorde schermtijd is voor veel kinderen (en ouders) verschillend. Het is in ieder geval sterk afhankelijk van leeftijd. In het onderzoek App, Noot, Muis van Stichting Mijn Kind Online vind je een aantal richtlijnen voor schermtijd voor kinderen van verschillende leeftijden. De exacte schermtijd die jij jouw kind toestaat, is echter niet zo belangrijk. Het is belangrijker dat je een limiet stelt, zodat jij en je kind weten waar jullie aan toe zijn. Als kinderen van jongs af aan gewend zijn om lang achter een scherm te mogen zitten, is het later lastiger die gewoonte te veranderen. Je maakt het jezelf en je kind makkelijker door vroeg te beginnen met het maken van afspraken rondom schermtijd en internetgebruik. Schroom hierbij niet om uitzonderingen en consequenties van het niet navolgen van de afspraken nadrukkelijk ter sprake te brengen.

Volg ons ook op facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen