Aangesloten bij Mentaal Beter - CGB Drechtsteden - Dordrecht - DORDRECHT - GZ praktijk

Aangesloten bij Mentaal Beter - CGB Drechtsteden - Dordrecht

Algemeen

Een gezin is meer dan de optelsom van kinderen en volwassenen.

Meestal leven we samen met anderen. Vaak in een gezin soms in andere vormen. Dat samenleven zorgt voor actie en reactie. Er zijn verlangens en verwachtingen, frustraties en teleurstellingen in relaties en gezinnen. We hebben meer invloed op elkaar naarmate onze emotionele betrokkenheid en verbondenheid groter is. In gezinnen, families en partnerrelaties is dat heel goed zichtbaar. Wanneer alles naar tevredenheid verloopt, dan vergroot dat ons psychische welbevinden. Er is vaker sprake van plezier en ontspanning, we zijn creatiever en we functioneren beter op school of werk. Wanneer er echter binnen gezinnen te veel en te langdurig stress bestaat dan geldt het tegenovergestelde. Dan voel je je niet goed, alleen, eenzaam, somber en boos kortom; ongelukkig. Dat is erg pijnlijk en naar. Als gevolg daarvan kunnen er onderlinge en individuele problemen ontstaan.
Ook voor kinderen zijn de verwachtingen hoog. Voor hen geldt dat ze sociaal actief, levenslustig en liefst succesvol moeten zijn. Een hoge norm waar kinderen en jongeren regelmatig niet aan kunnen voldoen. Klachten, symptomen en sociale problemen kunnen dan een gevolg zijn. De afgelopen vijftien jaar werd en wordt bij het begrijpen en verklaren van klachten en problemen van kinderen en jongeren vooral nadruk gelegd op het individu. Of het nu gaat om gedragsproblemen, aandachtsproblemen, angstklachten of depressie, de oorzaak én de oplossing wordt vaak gezocht in de persoonlijkheid, het temperament, de biologie, de psychiatrie en/of in persoonlijke zwakke en sterke kanten. Ook behandeling van klachten is daar vaak op gericht.

Werkwijze bij ons centrum

Werken met gezinnen is in de eerste plaats vooral afstemmen op ieder uniek gezin met de eigen dynamiek, normen en waarden en op elke uniek persoon binnen dat gezin. Dat is ook nodig want gezinnen en gezinsverbanden bestaan immers in verschillende samenlevingsvormen. In het CGB is er brede kennis en ervaring in het werken met gezinnen met ingewikkelde problemen. Want naast kennis van individuele en psychiatrisch benoembare problemen weten we veel van communicatie in gezinnen, gezagsproblemen en onderlinge beïnvloeding. We gebruiken daarom verschillende methoden, passend bij de klacht en het gezin.

Voor wie

Gezinnen met een kind in de leeftijd van 18 jaar of jonger, gezinnen met adolescenten tot 21 jaar en gezinnen die zijn vastgelopen ondanks eerdere hulpverlening.

Therapievormen

Binnen ons Centrum werken we vanuit een systeemtheoretisch perspectief. Dat wil zeggen dat we klachtgericht werken waarbij we de omgeving (zowel het gezin als de grotere context) van het kind of jongere betrekken. We zoeken naar hoe klachten samenhangen met andere factoren. Daarbij richten we ons op de kracht en mogelijkheden van alle gezinsleden of betrokkenen om zo moeilijkheden aan te pakken. We kijken naar de onderlinge relaties en hoe mensen met elkaar communiceren en omgaan. Daarnaast hebben we oog voor het verleden, het heden en de toekomst. Om ons werk effectief te doen vinden we goede samenwerking met elkaar erg belangrijk.

LET OP! In sommige gevallen kan het voorkomen dat Mentaal Beter niet de juiste zorg kan bieden. Lees hier welke uitsluitingscriteria Mentaal Beter hanteert.


Therapeuten

mevrouw A. VenceslauPsycholoog/systeemtherapeutErvaren psycholoog/systeemtherapeut NVRG. Ervaring in psychiatrie en verslavingszorg. Ze heeft extra kennis op het gebied van specifieke therapeutische technieken als Emotion Focussed Therapy (EFT) en Transcultureel werken.
de heer H. BoumanGZ-psycholoog/systeemtherapeutErvaren GZ-psycholoog/systeemtherapeut NVRG. Ruime ervaring in de kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdhulpverlening.
mevrouw M. van MaanenGezinstherapeutErvaren gezinstherapeut NVRG met ervaring in het werken met dubbeldiagnose kinder- en jeugdpsychiatrie en traumabehandeling.
de heer P. CoppoolsePsychotherapeut/systeemherapeutErvaren psychotherapeut/systeemherapeut NVRG 

Leeftijdscategorieën

 • Kinderen (0 tot 12 jaar)
 • Adolescenten (12 tot 22 jaar)
 • Volwassenen

Therapievormen

 • Gezinnen

Specialismen

 • Angsten/dwang
 • Depressie
 • Echtscheiding
 • Gedragsproblemen
 • Gezinsproblemen
 • Opvoedingsproblemen
 • Relatieproblemen
 • Rouw en verlies
 • Zingevingsvragen
Bel mij voor een afspraak
Aanmelden
Aangesloten bij Mentaal Beter - CGB Drechtsteden - Dordrecht
Spuiboulevard 234
3311 GR DORDRECHT
078 - 8200 290

Wachttijd tot aanmelding

Neem contact op met de praktijk voor de actuele wachttijd.
078 - 8200 290

Wachttijd tot aanmelding

Neem contact op met de praktijk voor de actuele wachttijd.
Ga naar de praktijk website
Aanmelden
Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag
Locatie en route
Vertrek adres
Versturen