Pokémon Go als hulpmiddel tegen depressie en angststoornissen?

Je ziet ze overal: mensen (jong én oud) die als kip zonder kop over straat lopen en zelfs gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. De reden? Pokémon Go. Heel Nederland is in de ban van dit ‘augmented reality’ spel voor smartphones, waarbij je via de camera van je smartphone virtuele wezens (Pokémon) in de echte wereld kunt zien. Het doel is om al deze verschillende Pokémon (150 stuks) te vangen, te trainen en met elkaar te laten vechten.

In tegenstelling tot de meeste spelletjes voor smartphones, haalt Pokémon Go zijn spelers van de bank af en stuurt ze de buitenwereld in om te spelen. Sommige spelers lopen, fietsen en rijden soms kilometers ver om hun verzameling Pokémon uit te breiden. Zou Pokémon Go hiermee kunnen bijdragen aan een verbeterde geestelijke gezondheid?

Het is algemeen bekend dat beweging van positieve invloed is op je geestelijke gezondheid. Als je voldoende beweegt, maakt je lichaam stoffen aan als endorfine, noradrenaline en serotonine – stofjes die ervoor zorgen dat je meer energie krijgt, minder angstgevoelens hebt en je stemming verbeterd wordt. Het zorgt daarnaast voor afleiding wanneer je last hebt van stress en/of zorgen en kan ervoor zorgen dat je meer sociale contactmomenten hebt. Dit alles draagt bij aan het geluksgevoel wat je beleeft.

Er zijn al meerdere berichten opgedoken op social media van mensen met een depressie en/of angststoornis die dankzij Pokémon Go gemotiveerd worden om naar buiten te gaan – iets wat voor velen van hen vaak een grote uitdaging is – en daarmee hun algehele gemoedstoestand verbeteren. Hoewel Pokémon Go geen geneesmiddel is voor depressie en angststoornissen, kan het voor velen die genieten van het spel wel een steuntje in de rug zijn om hun depressie en/of angststoornis aan te pakken door buiten te wandelen en sociale contacten te leggen. Zolang opletten in het verkeer maar voorrang krijgt.

Pokemon Go tweets

Publicatiedatum: 15 juli 2016