Mentaal Beter bij Top 5 depressiezorg

Zilveren Kruis heeft met Mentaal Beter en vier andere GGZ-zorgaanbieders een voorkeurscontract voor drie jaar gesloten voor depressiezorg. Ruim 30 GGZ-zorgaanbieders werden door Zilveren Kruis en de Depressie Vereniging gevraagd hoe zij hun depressiezorg vormgeven. Hiervoor gaven de verschillende zorgaanbieders inzicht in o.a. hun behandelresultaten, inclusief terugvalcijfers, en de maatregelen die genomen worden om terugval te voorkomen.

Waarom die speciale aandacht voor depressie?

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders heeft te maken met een depressie. Deze psychische aandoening zorgt ervoor dat iemand zich continu zeer neerslachtig voelt en interesse verliest in bijna alle dagelijkse activiteiten. Het is de meest voorkomende psychische aandoening en één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. Daarnaast zorgt depressie er niet alleen voor dat degene die eraan lijdt zeer slecht functioneert, het heeft ook invloed op de levens van naasten van de depressieve persoon.

Waarom voorkeurscontracten voor depressiezorg?

In veel gevallen is depressie goed te behandelen. De voorkeurscontracten van Zilveren Kruis kunnen klanten inzicht geven in de GGZ-zorgaanbieders waar zij uitstekende depressiezorg kunnen krijgen, waarbij de kans op terugval minimaal is, én de klant op de eerste plaats wordt gezet. Daarnaast kunnen klanten er zeker van zijn dat de vijf door Zilveren Kruis geselecteerde GGZ-zorgaanbieders voldoen aan de volgende criteria:

  • Het leveren van aantoonbare kwaliteit van zorg;
  • Hoge cliënttevredenheid;
  • Doelmatig werken;
  • Aantoonbaar continu verbeteren op kwaliteit van zorg, hoge cliënttevredenheid en doelmatige zorg.

Het is echter niet zo dat klanten van Zilveren Kruis automatisch zullen worden doorverwezen naar Mentaal Beter of één van de vier andere zorgaanbieders, maar zij zullen dit wel worden geadviseerd.

Depressiezorg bij Mentaal Beter

Bij Mentaal Beter behandelen wij jaarlijks honderden mensen die kampen met depressies. Door continue verbetering van onze depressiezorg, behalen wij behandelresultaten (ΔT) die ruim anderhalf keer zo hoog zijn als het landelijk gemiddelde met betrekking tot depressiezorg. Daarnaast staat persoonlijke, doelgerichte, en duidelijke zorg bij ons hoog in het vaandel. Deze combinatie zorgt ervoor dat cliënten Mentaal Beter gemiddeld een 8,5 geven voor cliënttevredenheid.

Mentaal Beter behandeleffect depressie

Bron: BRAM module, Stichting Benchmark GGZ, Augustus 2016


Lees meer over depressie en de behandeling bij Mentaal Beter.
 

Publicatiedatum: 29 september 2016