Angst: een taboe klaar om doorbroken te worden

Op 8 maart organiseren Altrecht en Mentaal Beter in samenwerking met PodiumT een geaccrediteerde nascholing gecombineerd met een theatervoorstelling gericht op het doorbreken van het taboe op angststoornissen.

“ANGST” is een toneelstuk over angst waar je niet bang voor hoeft te zijn. Over mensen zoals jij en ik, die een groot geheim met zich meedragen: hun angst. Hoe dit leidt tot schaamte, eenzaamheid en disfunctioneren.

ANGST gaat over angst. Maar wees niet bang, het is maar een gedachte.

Aan bod komen onthullingen, pijnlijke ervaringen en een vruchtbaar nagesprek. ANGST is zowel een documentaire als theater.

Locatie

Cinemec Utrecht
Berlijnplein 100
3541CM Utrecht
Routebeschrijving

Programma

18:30 uur Ontvangst 
19:00 uur Opening 
21:05 uur Einde programma - Borrel en netwerk mogelijkheid


Accreditatie

Voor deze bijeenkomst is accreditatie aangevraagd bij: 
HuisartsenABAN
Praktijkondersteuners POH ggzV&V
Praktijkondersteuners POH ggzNVvPO


Aanmelden

Deze avond is toegankelijk voor mensen met angstproblemen en hun familieleden en zorgprofessionals (nascholing psychiatrie). Inschrijven kan door vóór 2 maart 2016 een e-mail te sturen met de onderstaande gegevens naar j.prijt@altrecht.nl. In deze mail ontvangen wij graag onderstaande gegevens:
 • Voornaam
 • Achternaam
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • Extra informatie bij aanvraag accreditatie
 • Beroepsgroep
 • BIG registratienummer


  Programma


  18.30 uur Ontvangst en inschrijving


  19.00 uur Opening

  Martin de Heer, bestuursvoorzitter Mentaal Beter

  19.05 uur Lezing ‘Wanneer wordt gewone angst belemmerend? En: hoe veranderen we van angstig naar dapper?'

  Als zorgprofessionals willen wij dat patiënten zo snel mogelijk de behandeling krijgen die ze nodig hebben, of dit nu via de praktijkondersteuner ggz, een basis of specialistische ggz is. Ook willen we zo efficiënt en tegelijkertijd zo effectief mogelijk onze behandelprogramma's inzetten. Maar hoe zorg je er als huisarts voor dat angstklachten tijdig worden gesignaleerd? Wat zijn ‘rode vlaggen’ bij angstklachten? Hoe kom je deze op het spoor? Wanneer kun je angstklachten op een goede manier in de huisartsenpraktijk behandelen en wanneer verwijs je door naar basis of specialistische ggz?

  Dr. Danielle Cath is psychiater, hoofd van het onderzoeksprogramma bij het Altrecht Academisch Angstcentrum en universitair hoofd docent bij de vakgroep klinische psychologie van de universiteit Utrecht.
  en
  Drs. Christine Weenink is kaderhuisarts GGz, EKC (Erkend Kwaliteits Consulent), Voorzitter werkgroep GGZ HUS (Coöperatie Huisartsen Utrecht Stad),en werkt in Huisartsenpraktijk Binnenstad.

  19.45 uur Voorstelling ‘Angst gaat over angst, maar wees niet bang: het is maar een gedachte.’

  Angst is een interactieve vertelling over een taboe: angst- en dwanggedachten. In een mix van documentaire, theater en debat worden verhalen van (ex) patiënten en hulpverleners belicht. Door de unieke vorm, en confronterende inhoud, maakt de vertelling het taboe en lacunes in de zorg zichtbaar zonder te oordelen.
  Door Frederiek Voskens, conceptontwikkelaar, actrice, moderator en scenarist.

  20.25 uur Nagesprek

  Na de voorstelling ANGST volgt er een gesprek onder leiding van Frederiek Voskens met gasten uit de zaal over de invloed van angst op het maatschappelijk leven van patiënten, bevorderen van kennis over effectieve behandeling van angststoornissen en het wordt er gesproken over het belang van vroegtijdige diagnostiek en interventie.

  21.05 uur Afsluiting met borrel


   
Publicatiedatum: 4 februari 2016