Mentaal Beter heeft voor het spel "Een steekje los" de uitbreidingsset "Jeugd" ontwikkeld.

‘Een Steekje Los?’ is een uniek, flexibel en veelzijdig spel, voor iedereen die een raakvlak heeft met psychische gezondheid. Bijvoorbeeld cliënten, ervaringsdeskundigen, hulpverleners, familie en vrienden. Het kan gespeeld worden als gezelschapsspel met een knipoog naar de psychiatrie. Maar het kan ook uitstekend ingezet worden tijdens gespreksgroepen voor meer diepgang. Het spel is bijzonder geschikt voor gemengde groepen, zoals cliënten, familieleden en hulpverleners, om op deze manier de belevingswereld en de beeldvorming vanuit diverse invalshoeken spelenderwijs bespreekbaar te maken.

1. Gezondheid
2. Hulp
3. Thuis
4. Sociale contacten
5. Relatie
6. Studie en beroep
7. Vrije tijd
8. Zingeving

Waarom een uitbreiding voor de Jeugd

Mentaal Beter heeft de ontwikkeling van de basisset van ‘Een Steekje Los?’ gevolgd. Omdat Mentaal Beter veel potentie in het spel ziet, heeft Mentaal Beter samen met Eigenwijsspel een uitbreidingsset ‘Jeugd’ ontwikkeld. De ervaringen van behandelaren van Mentaal Beter met dit spel zijn positief. De opdrachtkaarten bieden de mogelijkheid om in derde persoon over problemen te praten. Dit maakt moeilijk te bespreken onderwerpen laagdrempeliger. Ook met meerdere jeugdigen samen (groepsgewijs) biedt het spel sneller opening om met elkaar te komen tot een gesprek of delen van ervaringen. Daarnaast normaliseren de kaarten, laten ze zien dat de jeugdigen niet de enige zijn met soortgelijke problemen. De humor spreekt tot de verbeelding van de jeugdigen.


Voor wie is deze uitbreiding

Binnen Mentaal Beter kunnen het spel (basisset) en de uitbreidingsset ‘Jeugd’ worden ingezet in onze therapie, zoals bij het draaien van bijvoorbeeld SOVA groepen of in individuele sessies om jeugdigen over moeilijke onderwerpen aan de praat te krijgen.Buiten Mentaal Beter is het spel een interessante tool voor tal van mensen die met jeugdigen werken, denk aan andere GGZ-instellingen, vrijgevestigde psychologen, leerkrachten, mentoren, maatschappelijk werk, buurtteams, huisartsen, POH-ers, (sport)coaches maar ook ouders en andere familieleden kunnen het spel gebruiken. Het spel is gemaakt om breed inzetbaar te zijn. Het kan dienen als communicatiemiddel met diepgang, zoals gespreksstarter, gespreksleidraad, om gedachten en ervaringen uit te wisselen. Maar ook kan het spel als educatief gezelschapsspel gespeeld worden, gericht op gezelligheid en competitie. Door de knipoog naar de GGZ en de humoristische component spreekt het een breed publiek, maar zeker ook jeugdigen aan.


Het kaartenspel kan los of in combinatie met het bordspel gebruikt worden. Bent u ook geïnteresseerd in het complete spel of de uitbreidingsset voor Jeugd. Kijk dan op webshop Semmie.


Publicatiedatum: 14 mei 2015