Mentaal Beter opent een nieuwe vestiging in Zeeuws-Vlaanderen

Op 1 april 2014 opende Mentaal Beter een nieuwe vestiging in Terneuzen. Mentaal Beter is gevestigd in de Zeeland Kliniek, een nieuw initiatief dat in Terneuzen verschillende specialisten in één gebouw samenbrengt. Mentaal Beter biedt hier psychologische ondersteuning aan.

Twee psychologen gericht op volwassenen en twee kinderpsychologen bieden zowel kortdurende behandelingen als gespecialiseerde psychotherapie en diagnostiek aan. Uniek aan deze praktijk is dat de vier psychologen allen auteurs zijn van een bekend kortdurend behandelmodel. Het KOP-model voor volwassenen en het PrOP-model voor kinderen. Met behulp van deze methode krijg je inzicht in klachten, gedrag en gewoontes. Daarnaast leren cliënten deze klachten, gedragingen en gewoontes aan te passen. Op deze manier verhogen zij de zelfredzaamheid en kunnen cliënten snel op eigen kracht verder.

Naast de Zeeland Kliniek in Terneuzen, werkt Mentaal Beter in Zeeuws-Vlaanderen ook samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin en verschillende huisartsenpraktijken. De psychologen bieden hun zorg laagdrempelig aan en zijn dan ook werkzaam in een school en huisartsenpraktijken in Sas van Gent en Oostburg.


PSYCHOLOGEN VAN MENTAAL BETER ZEEUWS-VLAANDEREN

PAUL RIJNDERS

Paul Rijnders is Klinisch Psycholoog en gedragstherapeut. Hij is supervisor voor de Nederlandse vereniging voor Gedragstherapie. Hij werkt hoofdzakelijk met volwassenen.

Paul is de grondlegger van het zogeheten KOP-model, een kortdurend behandelmodel dat in Nederland en Vlaanderen steeds vaker toegepast wordt. Samen met Els Heene publiceerde hij een handboek en verschillende handleidingen over kortdurende interventies in de eerste lijn. Naast een jarenlange ervaring als therapeut en supervisor, geeft Paul opleiding in het toepassen van het KOP-model. Hij heeft de ambitie om de effectiviteit van het KOP-model te toetsen op effectiviteit via een proefschrift.

Het klinisch werk als therapeut voor Mentaal Beter vult Paul aan met een eigen zelfstandige praktijk en het geven van workshops en opleidingen.

ELS HEENE

Els Heene is GZ-psychologe en gedragstherapeute. Zij rondde in 2003 een proefschrift af rond depressie en partnerrelaties met vooral aandacht voor de rol van communicatie en hechting. Ze is naast haar activiteiten als therapeute tot op heden actief voor de universiteit Gent, dit zowel voor onderzoek, stagebegeleiding als het geven van practica rond klinische vaardigheden. Sinds 2007 is Els coördinator van de opleiding cognitieve gedragstherapie voor Gent (Vlaanderen). Ze werkte in het verleden ook als behandelverantwoordelijke en beleidsmedewerker in de GGZ.

Els werkt sinds 1996 samen met Paul Rijnders waarbij ze o.a. samen het KOP-model uitwerkten tot een volwaardig model voor de basis GGZ. Ze verricht onderzoek naar de effectiviteit van dit KOP-model en bouwt mee aan de bekendmaking ervan op internationaal vlak. Els werkt bij Mentaal Beter als therapeute voor volwassenen (zowel individueel als voor partnerrelaties). Ze verricht zowel kortdurende trajecten als meer gespecialiseerde behandelingen op maat. Ze is EMDR-therapeute en past ook schematherapie toe in een kortdurende versie.

SARA DEBRUYNE

Sara Debruyne is GZ-psychologe en gedragstherapeute. Bij Mentaal Beter verricht ze zowel kortdurende trajecten als meer gespecialiseerde behandelingen op maat. Ze is tevens Emdr-therapeute. Daarnaast is Sara werkzaam voor de Universiteit Gent als praktijkassistente voor het vak gedragstherapie en als stagebegeleidster.

Ze is samen met Nathalie Haeck verantwoordelijk voor de vertaling van het model van Paul Rijnders naar kinderen en jongeren. Samen publiceerden ze een stappenplan voor kinderen en jongeren. Het model werd opgenomen in het boek ‘Protocollaire behandelingen voor kinderen II’ met als label veelbelovend en wordt momenteel verder ontwikkeld in onder meer groepstrainingen. Sara geeft workshops en opleidingen in Nederland en Vlaanderen over het ProP-model.

Sara is supervisor voor de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie en verzorgt supervisies voor GZ-psychologen in opleiding. Aanvullend volgde ze een opleiding bedrijfskunde.

NATHALIE HAECK

Nathalie Haeck is GZ-psycholoog en werkt zowel met kinderen als volwassenen. Zij volgde aanvullend een opleiding diagnostiek en bouwde werkervaring op in de jeugdzorg en in de kinder- en jeugdpsychiatrie. In 2008 raakte ze geïnspireerd door het kortdurend behandelmodel van Paul Rijnders. Samen met Sara Debruyne maakte ze een vertaling van het KOP-model voor de doelgroep kinderen en jongeren en publiceerde ze het PrOP-model, een kortdurend stappenplan voor kinderen en jongeren. Nathalie verzorgt regelmatig opleidingen en workshops rondom kortdurende interventies bij kinderen en jongeren en vertaalt deze in nieuwe ontwikkelingen en publicaties.

Op therapeutisch vlak richt ze zich de laatste jaren ook op volwassenen. Ze volgde een EMDR-opleiding. Naast haar klinisch werk voor Mentaal Beter is Nathalie ook actief als zelfstandig therapeute in Vlaanderen. Ze geeft regelmatig gastcolleges en workshops.

Als groep publiceerden Paul, Els, Sara en Nathalie verschillende werken over kortdurende interventies volgens het KOP- en PrOP-model. Zij geven opleidingen over het kortdurende behandelen en nemen deel aan congressen en symposia. Allen hebben jarenlange werkervaring als therapeut en volgen regelmatig bijscholingen op dit vlak. In Vlaanderen lopen er verschillende projecten waarin het kortdurend model een plaats heeft gekregen.

Op Europees vlak nemen zij als groep jaarlijks deel aan het European Association for Behavioural and Cognitive Therapies-congres, waarbij ze samenwerken met collega’s uit andere landen rond het thema kortdurende hulpverlening. Naast het geven van workshops via bestaande opleidingen, geven ze ook in-company opleidingen.

Publicaties

P. Rijnders & E. Heene (red. 2010). Kortdurende psychologische interventies in de eerste lijn Amsterdam: Boom.

Rijnders, P., Heene, E., Haeck, N. & Debruyne, S. (2010). Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn. Stappenplan voor volwassenen. Therapeutenboek en werkboek. Amsterdam: Boom.

Debruyne, S., Haeck, N., Rijnders, P., Heene, E. & Deveugele, M. (2010). Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn. Stappenplan voor kinderen en jongeren. Therapeutenboek en werkboek. Amsterdam: Boom.

Debruyne, S, & Haeck, N. (2013). Kortdurende psychologische interventies: stappenplan voor kinderen en jongeren. In C. Braet en S. Bögels (red.), Protocollaire behandeling voor kinderen met psychische klachten II. Amsterdam: Boom.

Rijnders, P., Heene, E., Debruyne, S., & Haeck, N. (2010). Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn. Psychopraktijk, 2 (3): 13-16.

Heene, E., Rijnders, P., & Boone, F. (2011). Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: over klachten, omstandigheden en persoonlijke stijl, Tijdschrift Klinische Psychologie, 41, 172-183.

Rijnders, P., Heene, E. & Boone, F. (2013). Van probleem naar oplossing. Therapeutenboek en werkboek. Amsterdam: Boom

Rijnders, P., Heene, E., van Dijk, van Straten, A. & Verbraak, M. The effectiveness of a guided self-help protocol in primary mental health care aimed at improving coping style and symptoms: an observational study. Manuscript submitted in Cognitive and Behavioral practice.

Publicatiedatum: 8 mei 2014