Hoe help je een kind met hypochondrie (ziekteangst)?

Stel het kind zoveel mogelijk gerust

Door uit te leggen waar sommige pijn(tjes) vandaan kunnen komen stelt u uw kind gerust, bijvoorbeeld:

  • buikpijn kun je krijgen als je iets gegeten hebt waar je niet zo goed tegen kunt
  • hoofdpijn kan komen door teveel drukte op school en/of slecht slapen
  • pas als pijn lang aanhoudt of steeds maar terug komt is een doktersbezoek nodig 
  • er is een verschil tussen een beetje ziek zijn en ernstig ziek zijn 
  • u houdt het in de gaten en komt in actie als het nodig is, daar hoeft het kind zich geen zorgen om te maken

Als u op deze manier met uw kind over zijn / haar ziekteangsten praat, stelt u uw kind gerust. Zo weet uw kind dat het op uw oordeel kan vertrouwen.

Hoe herken je een kind met ziekteangst?

ziekteangst - bang zijn om ziek te wordenEen kind met ziekteangst let voortdurend op het eigen lichaam. Hij of zij zal waarschijnlijk ook steeds pijn melden, vaker dan een 'normaal' kind zou doen. Een kind met ziekteangst kan in paniek raken als het een steek in de zij voelt, of hoofdpijn heeft.

Een gevolg deze angststoornis is dat de angst daadwerkelijk lichamelijke klachten zoals hyperventileren, misselijkheid en maagpijn veroorzaakt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Leren vertrouwen

Belangrijk is om een kind voldoende gerust te stellen zodat de angst voor ziekten en kwalen niet erger wordt als het kind opgroeit. Een kind leert als het groter wordt te relativeren als het voldoende geruststelling krijgt uit de omgeving en met name van zijn ouders. U speelt een grote rol bij het leren omgaan met angsten en onzekerheid.

U kunt uw kind helpen door rustig te blijven als het een paniekaanval krijgt als uw kind bijvoorbeeld buikpijn heeft. Rustig ademhalen en afleiding zoeken om de angstige gedachten te stoppen, helpt.

Psychotherapie bij ziekteangst

Als de angststoornis uit de hand loopt dan is professionele hulp nodig. De therapie zal erop gericht zijn het kind meer te leren vertrouwen op het eigen lichaam.

Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag