Welke vormen van eetstoornis zijn er?

Er is sprake van een eetstoornis als het gedrag en de beleving rondom eten verstoord is. Een obsessie voor eten en gewicht en een verstoord lichaamsbeeld zijn algemene kenmerken van een eetstoornis.

Welke eetstoornis heb ik?

Er worden 3 categorieën eetstoornissen beschreven:

Anorexia Nervosa

Iemand met anorexia heeft buitensporige angst om boven een bepaald lichaamsgewicht te komen en doet er alles aan om het vermeende overgewicht kwijt te raken (zelfs als er sprake is van ondergewicht). Er zijn twee subtypes van anorexia nervosa:
 • subtype ‘beperkende type’ (beperkt de inname van voedsel)
 • subtype ‘eetbui/purgerende type’ (heeft eetbuien en braakt of gebruikt middelen om het vervolgens weer kwijt te raken)

  Boulimia Nervosa

  Iemand met boulimia heeft regelmatig extreme eetbuien waarbij in korte tijd grote hoeveelheden worden geconsumeerd waarop maatregelen volgen om de schade voor het lichaamsgewicht te beperken. Ook boulimia kent subtypes:
  • purgerende type (compenseert de eetbuien met sporten, laxeermiddelen en dergelijk maar niet met braken)
  •  niet-purgerende type (compenseert ook door braken)

  Wat is het verschil precies tussen Anorexia en Boulimia?

  Wat zo kenmerkend is voor iemand met Anorexia is dat hij/zij extreem mager is (en dit zelf niet ziet). Iemand met boulimia maakt zich wel zorgen om de gevolgen van eetbuien, maar dit heeft niet perse met een ongezond laag streefgewicht te maken

  En wat is dan binge-eating?

  Er is nog een derde categorie eetstoornissen waaronder met name de eetbuistoornis Binge-Eating valt. Binge-eaters hebben dezelfde eetbuien als mensen met boulimia, maar compenseren de eetbuien niet.

  Hoe gevaarlijk is een eetstoornis?

  Eetstoornissen kunnen zeer gevaarlijk zijn. Door onder andere het gebrek aan de nodige voedingsstoffen kunnen problemen ontstaan op allerlei gebied (hormonaal, de organen, de hersenen). Verder zijn tijdens eetbui episodes de hoeveelheden geconsumeerde suiker en ongezonde vetten extreem hoog, met alle gevolgen van dien (hart, lever etc.). Binge-eaters kampen vaak met obesitas.

  Bel mij voor een afspraak
  Ik heb een vraag