Kun je depressief zijn als je zwanger bent?

Depressiviteit tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan u denkt! Niet iedere vrouw zweeft tijdens (en na de bevalling) op een roze wolk van geluk. Onder invloed van hormonen is een vrouw tijdens zwangerschap en net na de geboorte, gevoelig voor stemmingswisselingen. Daarbij komt de psychische druk van veranderingen in het gezin, veranderingen op gebied van werk en meer verantwoordelijkheid. Zwangerschap en geboorte zijn gebeurtenissen die een enorme impact hebben op uw leven.

Prepartum depressie

Een depressie tijdens de zwangerschap heet ook wel een prepartum depressie. In de volksmond ook wel prenatale depressie genoemd.

Een prepartum depressie ontstaat vaak door een combinatie van factoren zoals:

  • plotselinge hormoonveranderingen: u bent gestopt met anticonceptie pil of spiraal, de menstruele cyclus is gestopt en de zwangerschapshormonen komen op gang
  • stress door bijvoorbeeld veranderingen op het werk, meer financiële druk en meer verantwoordelijkheden
  • stress door gewijzigde gezinsverhoudingen en/of druk op de relatie met uw partner
  • een druk(ker) leven. Zwanger zijn, en baan hebben en /of de zorg voor andere kinderen en het huishouden betekent een drukke agenda. Als u zwanger bent, bent u sneller moe en uw taken kunnen een extra belasting zijn 
  • uw weerstand is niet goed door een tekort aan vitaminen en mineralen (u heeft meer voedingsstoffen nodig tijdens de zwangerschap).

Zwangerschapsmisselijkheid

Sommige vrouwen ervaren de eerste maanden van de zwangerschap (of soms zelfs de gehele duur van de zwangerschap) extreme misselijkheid (Hyperemesis Gravidarum). Dit kan gevaarlijk zijn, u en de baby krijgen onvoldoende voedingsstoffen voor een gezond verloop van de zwangerschap en bevalling. Dan kan opname in het ziekenhuis nodig zijn. Genieten van de zwangerschap is er dan natuurlijk niet meer bij, een depressie ligt op de loer.

Zwangerschap en de psyche

Door alle veranderingen, lichamelijk en psychisch, kan het voorkomen dat vrouwen zichzelf niet meer zijn. Ook al is de baby nog zo gewenst en lang verwacht, u twijfelt of u de baby nog wel wilt. De geluksgevoelens blijven uit, u wordt angstig en onzeker. Door stress en vermoeidheid heeft u geen zin meer om de babykamer in te richten. Dit veroorzaakt huilbuien, verwarring en schuldgevoelens. Deze negatieve spiraal van gedachten en gevoelens kan makkelijk uitmonden in depressie.

Psychotherapie voor zwangere vrouwen

Het is belangrijk om hulp te zoeken. Hoe u zich voelt heeft effect op een gezond verloop van de zwangerschap en dus op de baby. Ook om depressie na de zwangerschap te voorkomen is het beter om tijdig met bijvoorbeeld cognitieve psychotherapie de vicieuze cirkel van sombere gedachten te doorbreken. Anti-depressiva kan in ernstige gevallen ook nodig zijn. 

Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag