Kun je depressief worden na de bevalling?

Na de geboorte van de baby zijn de zg. 'baby blues' niet raar. De baby-blues treden net na de bevalling op en houden een paar dagen aan. Een 'echte' depressie na de bevalling (postpartum depressie) kan binnen 4 weken na de bevalling optreden maar ook 3 tot 4 maanden na de bevalling, de depressieve klachten duren langer dan een paar dagen.

Aanhoudende depressiviteit

Als u een paar maanden na de bevalling last heeft van huilbuien, somberheid en prikkelbaarheid dan spreken we van een postpartum depressie. U bent extreem moe, u slaapt slecht en heeft geen zin in eten. U heeft het gevoel dat het zorgen voor de baby te zwaar is. Sommige vrouwen ervaren zelfs obsessieve gedachten om de baby iets aan te doen.

Lees meer over depressie.

Oorzaken van een postpartum depressie

Vaak speelt een combinatie van factoren een rol:
  • stress, drukte en oververmoeidheid (van het gezin, van het combineren van baby/gezin en werk, huishouden)
  • stoppen met borstvoeding
  • uw slaappatroon is verstoord (u moet er 's nachts uit voor voedingen en in de ochtend is uitslapen er ook niet bij)
  • u valt weer af, soms erg snel
  • uw weerstand is verminderd door bijvoorbeeld gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen
  • hormonale veranderingen als u bijvoorbeeld weer start met anticonceptie pil of spiraal
  • als er in deze periode van uw leven dingen gebeuren die veel van u vergen zoals een scheiding, sterfte of problemen op het werk
  • de baby heeft extra aandacht nodig (huilbaby, gezondheidsproblemen en veel ziekenhuisbezoeken) zodat genieten van de baby op de achtergrond raakt
  • veranderingen in de relatie met uw partner, relatieproblemen

Vrouwen hebben vaak hoge verwachtingen van zichzelf en willen de perfecte moeder zijn en de nieuwe situatie helemaal onder controle hebben. En natuurlijk bent u volmaakt gelukkig met de baby! Dat hoort zo te zijn! Als deze gevoelens uitblijven voelt u zich schuldig en gaat u aan zichzelf twijfelen met als gevolg een roze wolk met een schaduwrandje.

Wat te doen bij een postpartum depressie?

Probeer uw verwachtingen bij te stellen. Stel geen te hoge verwachtingen aan uzelf, altijd een roze wolk is niet realistisch. Aandacht voor u zelf is nodig, voldoende slaap en goede voeding zijn hard nodig. Probeer stressfactoren zoveel mogelijk te vermijden, zet geen verandering van functie of werkgever in werking. Een verhuizing of verbouwing kunt u beter uitstellen. Professionele psychische ondersteuning kan nodig zijn om de vicieuze cirkel van negatieve gedachten en somberheid te doorbreken.

Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag