Wat is OCD?

OCD staat voor Obsessive Compulsive Disorder. In het Nederlands OCS: Obsessief Compulsieve Stoornis

OCS is een angststoornis die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare, ongewenste gedachten en zich herhalende, geritualiseerde gedragingen waarvan je het gevoel hebt dat je ze moet uitvoeren. Iemand met OCD beseft vaak wel dat het obsessief gedrag betreft en weet dat het dwangmatige gedrag irrationeel is, maar is niet in staat het te weerstaan. De hersenen komen als het ware vast te zitten op een bepaalde gedachte of drang.

Zo kunt u de verwarming wel 20 keer controleren of deze wel echt is uitgeschakeld of wast u uw handen tot ze rood zijn.

Wat is een obsessie, wat zijn dwanggedachten?

Obsessies zijn onvrijwillige, schijnbaar oncontroleerbare gedachten, beelden of impulsen die zich steeds blijven opdringen. Je wilt deze gedachten helemaal niet hebben, maar je kunt ze niet tegenhouden. De obsessieve gedachten zijn vaak storend en afleidend. Een voorbeeld hiervan is de angst om ziek te worden doordat je besmet raakt als je iets of iemand aanraakt. Deze angst is een obsessie als je je er voortdurend mee bezig houdt.

Wat zijn dwanghandelingen?

Dwanghandelingen zijn gedragingen of rituelen die je moet uitvoeren. Dwanghandelingen worden vaak uitgevoerd om obsessies tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld bang bent om besmet te worden, ontwikkel je een dwang om steeds je handen te wassen. De obsessieve gedachte om ziek te worden wordt hier echter niet minder door. De dwanghandeling houdt de obsessie in stand.

Meer over OCD


Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag