Volwassen en de diagnose autisme, wat nu?

De diagnose is vaak bevrijdend: "het ligt niet aan mij". Maar dan komt het besef dat dit iets is waar u uw leven lang mee zal moeten omgaan. Wat nu? 

Het op latere leeftijd krijgen van de diagnose autisme betekent dat u goed bent (geweest) in het compenseren van de beperkingen die bij autisme horen. Maar die compensatie kost veel energie. Nu kunt u die energie gebruiken voor zaken die belangrijker voor u zijn.

De diagnose heeft waarschijnlijk een ‘ dubbel’ effect: u bent blij eindelijk te weten wat er aan de hand is, aan de andere kant moet u uzelf als het ware opnieuw ontdekken. Waar liggen beperkingen die nauw verbonden zijn met autisme? Zijn er ook voordelen, talenten waar u meer op kunt focussen?

Tips voor volwassenen met autisme

  • een positieve blik: ' anders-zijn'  is niet erg
  • informeer anderen over uw diagnose. Eerlijk zijn over uzelf en uw situatie voorkomt misverstanden en miscommunicatie
  • ook op het werk kan openheid een voordeel zijn. Als u niet goed functioneert in een groep zou u met uw leidinggevenden naar een oplossing kunnen zoeken
  • aarzel nooit om hulp te vragen. Misschien kent u iemand die u goed kan helpen bij klussen, taken of opdrachten die u moeilijk vindt
  • hulp en ondersteuning van een psycholoog voor het mentale vlak kan ook veel betekenen
  • wees geduldig, het vinden van uw juiste structuur kost vaak tijd en energie. Maar uiteindelijk levert het enorme winst op!


Bel mij voor een afspraak
Ik heb een vraag