Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in geestesziekten. In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd, heeft een psychiater dus geneeskunde gestudeerd. Na de artsenopleiding heeft een psychiater zich vier en half jaar gespecialiseerd in de psychiatrie. De opleiding tot psychiater is dan ook alleen toegankelijk voor artsen.

De taken van de psychiater

Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen van zijn cliënten, en stelt vervolgens een behandelplan samen. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken met de cliënt en ook zijn omgeving wordt in de behandeling betrokken. Daarnaast kan een psychiater medicijnen voorschrijven, iets waartoe een psycholoog niet bevoegd is. De problemen die een psychiater behandelt zijn vaak ernstiger van aard dan die waarvoor een psycholoog geraadpleegd kan worden. De cliënten van een psychiater blijven meestal dan ook langer onder behandeling.

Wanneer naar een psychiater?

Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. De psychiater behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt cliënten die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening. De psychiater behandelt de cliënt vanuit een medische benadering. Door middel van therapie en medicatie probeert de psychiater het leven van de cliënt en zijn omgeving te vergemakkelijken en de symptomen van de aandoening te verzachten.

Online Aanmelden Volwassenen
Online Aanmelden Kind & Jeugd
Ik heb een vraag
Zoek een praktijk
v
v
Toon praktijken
Verwijder selectie Uitgebreid zoeken